Linkuri accesibilitate

Forfotă mare în târgul Chișinăului


Monica Babuc
Monica Babuc

Monica Babuc: Știu că povestea Moldovei de succes democratic nu este nici pe departe una care a atins happy-end-ul.



Luni

Zi senina si răcoroasă. Am fost la biserică – e prima zi a Postului mare iar ieri nu am reusit sa o fac deoarece colegii din fractiunea parlamentară PD alaturi de membrii Guvernului delegaţi de PD au fost convocati de urgenţă pentru a discuta situatia in jurul proiectului Bugetului de stat. Seară cu talk-snow-uri dedicate aceluiași subiect. PRO TV, Publika TV și Prime sunt doar câteva din televiziunile care au atacat subiectul. Alianţa despicată în două : cei supăraţi că unii nu au votat în Guvern proiectul, urmând rigorile de procedură şi cei supăraţi că alţii nu le-au pus la dispoziţie proiectul în prealabil pentru o studiere detaliată. Prim Ministrul Vlad Filat – supărat că cineva ( si stim noi cine!) vrea sa blocheze activitatea Guvernului. Cruciş de săbii, vorba vine: „A la guerre comme a la guerre”. Opinia analistului politic Igor Boţan care se întreabă: „Nu înţeleg ce ar putea sta în calea convocării alianţei devreme ce două din componentele acesteia o solicită” pare să rămînă vocea celui ce strigă în pustiu.

Primăvara însă a venit oricum! Iar cu ea Mărţişorul şi proverbialul 8 martie. Dincolo de războaiele politice (care din păcate continuă) oraşul e plin de bărbaţi preocupaţi de procurarea florilor şi cadourilor „pentru EA doar pentru EA!” A fost și cazul nostru cu Nicoleta – seara tăticul ne-a oferit un shopping de ocazie ca să nu greșească ceva în alegere. Știm că mâine dimineață vor urma florile. Și indiferent cu ce ocazie nu ar veni aceste momente de căldură și atenție – sufletul reacționează la ele cu recunoștință și tandrețe.

Marti

Zi insorita si plina caldura sufleteasca. Iată-ne deci și în ziua în care femeile sunt obligate să se simtă fericite, frumoase, adorate. E 8 martie – ziua internațională a femeilor - sărbătoare devenită tradițională pe la noi, dar contestată tot mai puternic în ultimii ani de către o parte din populație care vede în ea ba o reminiscență a trecutului comunist și a inițiativei a două activiste germane a acestei mișcări de acum un veac - Clara Zetkin și Roza Luxemburg, ba o contrapunere răuvoitoare tradiției creștine de a sărbători femeile la 8 septembrie de Ziua Sfintei Maria. Ce să zic? Și unii și alții au dreptate într-un fel. Dar au dreptate și cei care dincolo de reflecțiile asupra originii și semnificației acestei sărbători simt nevoia să își felicite mamele, soțiile, iubitele, prietenele, fiicele, surorile, colegele, etc. etc să le ofere semne de atenție deosebite și să se simtă, de ce nu, cu această ocazie mai bărbați. Femeile, la rândul lor chiar dacă știu că ritualurile de 8 martie sunt în mare parte o ofrandă adusă pe altarul obișnuințelor nu își refuză plăcerea să profite de ele odată în plus atribuindu-le un efect cumulativ, menit să le stimuleze pe parcursul întregului an. Dixi!

Prinz in familie cu parintii, cadouri pentru mame ca in copilarie. Un trandafiras plapind ascuns de fiică-mea după biroul său și oferit mie în dimineața zilei. Concerte si „focuri de artificii” poetice pe la Radio si TV. Un vraf de mesaje si felicitari telefonice si e-mailice. Politicieni și vedete perindîndu-se pe ecrane cu felicitări una mai frumoasă decât alta. Toate acestea au întregit sărbătoarea. Să ne bucurăm dar!

Miercuri

O zi plină de surprize. Sunt sigură – plăcute pentru majoritatea compatrioţilor mei. De ce? Pentru simplul motiv că în epoca crizei economice care mai bîntuie încă şi pe fonul unei sărăcii tot mai apăsătoare în care se zbate populaţia Republicii Moldova orice ştire care ne informează despre diminuarea costurilor unor mărfuri sau servicii nu poate produce altceva decăt bucurie şi satisfacţie. Ei bine în dimineaţa zilei de azi preşedintele Marian Lupu a anunţat în cadrul unei şedinţe că Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor s-a autosesizat conformăndu-se cerinţelor sale de a soluţiona chestiunea micşorăii preţuilor la paşapoatele biometrice. Ulterior şi Pavel Filip, Ministrul TIC declara că instituţia pe care o conduce a găsit rezerve interne capabile să scadă mai mult decăt la jumătate preţurile la numitele paşapoarte: de la 3000 lei pînă la circa 1500. Circa 100 de euro păstraţi în buzunarul contribuabilului mi se pare o realizare notorie! Iar dacă mai ţinem cont de faptul că ministrul Filip a anunţat şi demisia controversatului conducător al ÎS „Registru” Vladimir Molojen, citat de-a lunul multor ani în cadrul unor scandaluri răsunătoare cu delapidări de fonduri putem afirma şi noi cu satisfacţie: „Yes, we can!

Premierul Filat a acordat un interviul live portalului de ştiri UNIMEDIA. Despre toate: contrabanda cu ţigări, relaţia cu Vlad Plahotniuc şi procedurile de creare a bugetului de stat. Dar ce mi-s toate astea când în concluzie a răsunat afirmaţia promptă: „Nu voi convoca Consiliul Alianţei pentru a discuta proiectul bugetului de stat. Aceasta e sarcina Guvernului care nu e un club de discuţii!” Punct! Să nu-i dai dreptate? Preşedintelui PL dl Mihai Ghimpu care susţinea azi cu ocazia acordului de fuziune semnat cu Mişcarea Acţiunea Europeană: „Ne unim ca să preluăm guvernarea căci ALIANŢA SCĂRŢÎIE” Nu cunoaşteţi vreo metodă de reglare a mecanismului afectat?

Joi

Forfotă mare în târgul Chișinăului. Poate nu e prea politically correct paralela dar mai ca in Revizorul lui Gogol. Toată lumea e în așteptarea lui Joe Biden, vice-președintele SUA care mâine sosește în Moldova. Televiziunile, radioul, ziarele, analiștii politici, deveniți în ultima perioada suspect de numeroși se întrec în comentarii care mai de care mai sofisticate și mai academice în ceea ce privește întrebarea crucială: Ce l-a determinat pe înaltul oficial american să vină la noi? Răspunsul ni l-a oferit chiar dl Biden: Voi vizita Republica Moldova deoarece această țară este o poveste de succes democratică. Hmm… Cred totuși că dincolo de aprecierile venite către noi în limbajul diplomatic vădit încurajator nu suntem în măsură să ne îmbătăm cu apa rece a realității moldave. Povara bugetului vrajbelor noastre nu ne permite. Deocamdată.

Parlamentul s-a întrunit în şedinţa sa plenară care s-a dovedit a fi una cu scântei. Cei din opoziție au învăţat foarte bine lecția cu avantajele pe care ți le oferă rolul de opozant și fac coadă la microfoane îmbrăcând toga de salvatori ai celor năpăstuiți – adică ai cetățenilor R. Moldova. Astăzi în vizorul lor s-au aflat angajații MAI. Deputații PCRM au cutremurat văzduhul legislativului optând pentru păstrarea în legea „Cu privire la poliție” a prevederii privind acordarea de compensații bănești pentru locuințe polițiștilor. Nobilă intenție dacă nu am ține cont de faptul, că în cei 8 ani de guvernare a comuniștilor această prevedere ca și multe altele de acest fel nu ar fi rămas doar pe hârtie din lipsa mijloacelor bugetare. Mai mult, fiind păstrate în lege acestea erau cu regularitate atacate la CEDO motiv pentru care Republica Moldova adică noi cu Dumneavoastră, cetățenii ei, plăteam despăgubiri de zeci de mii de EURO din bugetul de stat. Dar ce nu faci de dragul alegătorului! Te dai și în spectacol numai să fii crezut şi să poţi conta pe ceva voturi în plus.

În altă ordine de idei o delegație a parlamentarilor români, deputați și senatori, în frunte cu Președintele PSD, dl Victor Ponta a sosit azi la Chişinău la invitaţia conduceriii Partidului Democrat din Moldova. Ponta - un tînăr politician care la vîrsta de nici 40 de ani conduce unul din cele mai puternice partide din România. Impresionantă carieră de procuror, ministru, cadru universitar, parlamentar și conducător al partidului cu cele mai mari șanse pentru a veni la guvernare în următorul ciclu electoral din România. Ceea ce m-a impresionat în mod desebit însă a fost capacitatea acestui lider alături de echipa sa să realizeze în mai puţin de un an aproape incredibilul: unificarea polilor social-democrat şi cel liberal aflate în opoziţie în cadrul Uniunii Social-Liberale – formațiune care întrunea în februarie curent 65% din intenţiile de vot ale romănilor. „Vouloir, cʼest pouvoir” - zic francezii. Vom trăi şi vom vedea!

Vineri

Frumoasă zi. Nu numai pentru că soarele e deosebit de generos azi și suflul primăvăratec domină totul în jur. Înaltul oaspete american Vicepreședintele SUA Josef Biden a sosit la Chișinău împreună cu soția și nepoțica, s-a întâlnit cu oficialii moldoveni și a rostit un discurs în scuarul Operei Naționale. Este fără îndoială un eveniment de primă importanță în viața politică a Republicii Moldova și un mare suces al diplomației autohtone. Este clar că asociată fiind cu nr. 2 al elitei politice americane pentru șase ore Republica Moldova se va afla în topurile știrilor din întreaga lume. Iar aceasta înseamnă implicit o deschidere maximă a țării noastre către comunitatea internațională cu promovarea numelui istoriei valorilor ei și implicit a problemelor cu care se confruntă. Acest eveniment semnifică noi perspective pentru soluționarea diferendului transnistrean, SUA fiind parte componentă a procesului de negocieri în format 5+2, precum și noi posibilități de evaluare și ameliorare a situației economice a Republicii Moldova prin internaționalizarea dificultăților cu care se confruntă economia națională a țării noastre.

Nu poți să nu fii mândră de țara ta atunci când se produc asemenea evenimente – totul pare a fi organizat perfect, atmosfera era cordială chiar una familiară aș putea spune, emotiile compatrioților mei - și ai celor din conducerea țării și ai celor din scuarul Operei dar și ai celor din fața ecranelor TV atingeau cote maxime. Iar cand Joe Biden ne-a mai vorbit despre ospitalitatea noastră care i-a întrecut așteptările și a mai pomenit de celebritățile americane Natalie Portman, printre ele, având rădăcini basarabene – inimile moldovenilor s-au topit definitiv.

Doar o vorbă să mai spun, însă, la final. Țin foarte mult la țara mea și ascensiunea ei spre democrație, dar știu că povestea ei de succes democratic nu este nici pe departe una care a atins happy-end-ul. Și nu-mi doresc deloc ca Republica Moldova să se pomenească așijderi Cenușăresei din faimoasa povestea cu același numei în fața unei trăsuri altă dată aurite dar transformată într-un moment în dovleac. Totul depinde de surugii. Și de modul în care vor înțelege și vor reuși aceștia să conducă mijlocul de transport care li s-a încredințat pînă în ora în care nimeni și nimic nu va mai putea opri miraculoasele schimbări operate de Zâna Democrației cu tot ce-i era la îndemînă în Țara Moldovei.
Hai Alianța! Și așa să ne ajute Dumnezeu!

*Monica Babuc: nascuta la 29 martie 1964 in satul Bardar, raionul Ialoveni. Absolventa a facultatii de istorie a USM. Studii post universitare la Universitatea „M.Lomonosov”, Moscova. Consultant in comisia parlamentara pentru cultura, stiinta, invatamant, mass media, ulterior consilier al vice-presedintelui Parlamentului. Fost director pentru resurse umane la Banca de Economii, filiala Chisinau. Actualmente Consilier al prim-vicepresedintelui Parlamentului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG