Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ofensiva rușilor pe piața imobiliară din Bulgaria


Cu 56 la sută din vânzări rușii au dominat piața în 2010.


Piața imobiliară din Bulgaria unde oferta depășește cu mult căutarea, îndeosebi în zona de munte sau pe litoral, își leagă speranțele de cumpărătorii ruși. În ultimii 3 ani peste 200 000 de ruși au cumpărat proprietăți în Bulgaria în valoare de peste 1 miliard de dolari. Țara la sud de Dunăre a devenit un punct de atracție pentru locuitorii Moscovei.

Apropierea geografică, cele două limbi slave, tradiția culturală bazata pe religia ortodoxă, istoria comună, reprezintă factorii care înlesnesc contactele.

În perioada comunistă Bulgaria a fost considerată cel mai fidel aliat al Moscovei. Sute de mii de turiști sovietici vizitau anual plajele însorite ale litoralului bulgăresc.

Apropiata aderare a Bulgariei la zona Schenghen reprezintă un factor de atracție pentru cumpărătorii ruși. Piața imobiliară este acum dominată de clasa mijlocie rusă care dispune de suficiente mijloace financiare pentru proprietățile oferite în stațiunile de munte sau pe litoral. A crescut interesul pentru zonele cu ape minerale și terenuri de golf. Rușii au luat locul englezilor și irlandezilor care au dominat piața în prima decada a secolului. Britanicii se grăbesc acum de a-și vinde proprietățile – de multe ori la jumătate din preț, încercând să scape de credite care au devenit o povară grea în perioada de criză.

În ajunul aderării Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2007, pătrunderea lor pe piața imobiliară a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor și a dat un impuls ramurii construcțiilor. În 2007 valoarea proprietăților de vacanță vândute în Bulgaria a atins 1,88 de miliarde euro. În 2008 a scăzut cu 33 de procente, în 2009 – cu 45 iar în 2010 cu încă 51 de procente, fața de anul precedent, informează Agenția bulgară de investiții, citată de AFP. Acum un metru pătrat în stațiunile de munte se vinde cu sub 750 de euro. Pe litoralul de sud în acest an vînzările vor putea crește cu 300 de procente fața de 2010. Aici prețurile au scăzut sub 900 euro metrul pătrat.

Cu 56 la sută din vânzări rușii au dominat piața în 2010. Pe litoralul de nord, mai bine dezvoltat din punct de vedere a infrastructurii, Varna ocupă un loc de frunte. Aici prețul mediu a metrului pătrat a scăzut la 1220 de euro – cu 19% în comparație cu 2009. Împreună cu nemții, grecii și românii, rușii sunt grupul de turiști cel mai numeros. Anual se realizează creșteri de pînă la 10 procente.
XS
SM
MD
LG