Linkuri accesibilitate

Dan Voiculescu: chipul Securității (România liberă)


De ce se străduiește Uniunea Social-Liberală să capteze UDMR? (Evenimentul zilei)

Informatia despre arestarea primarului si a unui consilier local din comuna Corjova se gaseste pe pagina electronica a ziarului Evenimentul zilei. Dincolo de imprejurarile in care cei doi au fost retinuti de militia transnistreana, ziarul explica situatia comunei: aflata in stanga Nistrului, dar sub jurisdictia autoritatilor moldovene. Sunt amintite si alte cazuri de arestari ale unor cetateni moldoveni de catre autoritatile de la Tiraspol: doi ofiteri moldoveni, in octombrie anul trecut, plus condamnarea la 15 ani de inchisoare a unui moldovean arestat in Transnistria in urma cu un an.

Un comentariu din Adevarul se opreste la amanarea sentintei in cazul lui Dan Voiculescu, alias Felix in dosarele securitatii. Fondatorul Partidului Conservator se teme ca instanta va confirma statutul sau de colaborator al securitatii – arata Liviu Avram, autorul articolului. Argumentele si le gaseste in blogosfera, unde patronul televiziunilor Antena ar arunca anume informatii, pentru a se putea victimiza preventiv: ca, de pilda, i s-ar fi propus, printr-un biletel lasat pe pragul casei, sa accepte scoaterea din grila a unui talk-show care ataca puterea, in schimbul unui verdict de necolaborare.

In Romania libera, Cristian Campeanu afirma ca Dan Voiculescu nu este informator sau colaborator al securitatii, ci chiar chipul acesteia. El mai adauga, citam, ca “niciun verdict nu poate amana sau nega acest adevar”. Jurnalistul reconstituie biografia politicianului, care a condus intreprinderea de comert exterior a Securitatii, Crescent, transformata dupa decembrie 89 in nu mai putin celebra companie Grivco – din care isi trage seva de capital trustul media detinut de familia Voiculescu.

Silviu Sergiu cauta in Evenimentul zilei raspuns la intrebarea: de ce straduieste asa de tare alianta partidelor de opozitie din Romania sa capteze si Uniunea Democrata a Maghiarilor, aflata la guvernare. Pare un nonsens, de vreme ce Uniunea Social-Liberala (formata din Partidul Social-Democrat, Partidul National Liberal si Partidul Conservator) este deja cotata in sondaje cu 60%. Comentatorul da doua explicatii, care insa nu se exclud. Prima porneste de la premisa ca opozitia nu are de gand sa preia puterea in acest moment ingrat, dar curtarea UDMR da impresia ca ar face-o. Cea de a doua explicatie priveste sansele de redresare a imaginii PDL. Criza economica se retrage, si ”alegatorii dreptei s-ar putea sa-si aduca aminte ca ei nu voteaza comunisti si securisti”.
XS
SM
MD
LG