Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Depopularea satelor bulgare


În ultimii 10 ani nu mai puțin de 200 de sate au dispărut de pe harta țării.


În ultimul timp bulgarul de rând este atacat de fel și fel de scenarii apocaliptice. În alte țări omul se teme de criza economică, de șomaj, de încălzirea globală, de epuizarea resurselor energetice. La sud de Dunăre a apărut un nou prilej de îngrijorare - depopularea satelor. În anul 2060 în Bugaria nu va exista nici-un țăran, afirmă autorii unui studiu elaborat de cercetătorii Academiei bulgare de științe.

Docentul Nikolai Țekov a anunțat că în ultimii 10 ani nu mai puțin de 200 de sate au dispărut de pe harta țării. În alte 500 trăiesc căte 10-50 de persoane, din care cei mai tineri au peste 70 de ani. Sînt sate unde în ultimii 30 de ani nu s-a născut nici-un copil.

Localitățile mici nu au școli și spitalele, infrastructură nu a fost modernizată de zeci de ani, tinerii au plecat de mult în căutare de lucru în orașele mari sau în străinătate. 600 000 de bulgari din zonele rurale nu au practic acces la servicii medicale. 424 sînt practicile de medic de familie neocupate. Bulgaria pierde o parte din fondurile europene destinate zonelor rurale întrucât practic nu sînt bani de cofinanțare.

Oamenii în vîrstă sunt atacați de bande de hoți. Nu are rost să crească animale, renunță la vii și grădini, întrucât nu le pot proteja. Pe de altă parte bătrînii nu pleacă în orașe la copii întrucât mai mult ca sigur în numai cîteva luni casele lor vor fi prădate și distruse. Amatori de a cumpăra case nu prea sunt după englezii și irlandezii care au pierdut tot ce au cumpărat ieftin cu 5-10 ani în urmă. Bineînțeles la munte și mare situația este cu totul altă.

Depopulate sînt îndeosebi nord-vestul țării, regiunea dealungul graniței terestre cu România, satele din județele Plevna, Smolian, Loveci, Veliko Tărnovo, Tărgoviște și Gabrovo. Bulgaria de nord-vest a devenit un adevărat muzeu al depopulării. Aici populația rurală a scăut în 20 de ani cu 70 la sută. Nu este afectat în general sudul și estul țării.
XS
SM
MD
LG