Linkuri accesibilitate

22.02 - București: GDS şi cazul Gabriel Andreescu vs Andrei Pleşu


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Excluderea lui Andreescu din GDS a fost cerută de Gabriel Liiceanu.


22 februarie 2001


Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

Grupul pentru Dialog Social şi cazul Gabriel Andreescu vs Andrei Pleşu.

Gabriel Andreescu l-a acuzat pe fostul ministru de externe Andrei Pleşu că ar fi colaborat cu Securitatea, deşi a recunoscut că nu are probe în acest sens. Andreeascu a declarat însă, într-o conferinţă de presă, că se „bizuie pe comportamenul lui Pleşu”.

GDS a decis să-l excludă pe Andreeascu din rândurile sale deşi el se numără printre membri fondatori ai grupului. În comunicatul GDS se arată că Gabriel Andreescu nu a adus nici cea mai mică dovadă pentru a-şi susţine acuzaţiile.
GDS apreciază că aceste calomnii tind să creeze impresia că în societatea românească colaborarea cu fosta Securitate a reprezentant o regulă de la care nu s-a putu sustrage nici măcar o personalitate de elită precum Andrei Pleşu.

Excluderea lui Andreescu din GDS a fost cerută de Gabriel Liiceanu care a spus „este o vină a Grupului de Dialog că l-a tolerat în mijlocul lui, un an de zile, de când s-a manifestat pentru prima oară, pe Gabriel Andreescu”.

Excluderea este un act formal pentru că Andreescu nu mai participă de un an de zile la lucrările GDS, după ce a început un „război dur” cu foştii săi colegi. În martie anul trecut, Andreescu a lansat un tac la adresa intelectualilor şi a „oamenilor lui Constantinescu”, acuzându-l pe Costin Georgescu, şef la SRI, de aservire faţă de instituţia prezidenţială. Pe unii membri ai GDS, mai ales pe Gabriela Adameşteanu, redactor şef al reviste „22” i-a acuzat tot atunci de colaborare cu Securitatea.

Gabriel Andreescu este în acest moment preşedintele Organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului – Comitetul Helsinki.

În cazul Pleşu, argumentaţia lui Gabriel Andreescu sună astfel „mulţi dintre cei care au ocupat funcţii importante după revoluţie aveau ceva în spate iar Pleşu a fost ministru al culturii şi mai mult decât atât avea o obedienţă prea mare faţă de Petre Roman”.

Andreescu a criticat dur şi activitatea CNSAS, mai ales faptul că nu a găsit dovezi ale colaborării lui Ion Iliescu sau a lui Vadim Tudor cu fosta Securitate. Horia Roman Patapievici, membru CNSAS, a replicat că în arhivele existente nu s-a găsit nici un dosar pe numele celor doi.
XS
SM
MD
LG