Linkuri accesibilitate

15.02: Doi noi judecători la Curtea Constituțională


Potrivit Constituţiei, doi din cei şase judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii.


15 februarie 2001


Actualitatea în Republica Moldova.


Doi noi judecători la Curtea Constituțională.

Dan Ionescu: Astăzi Victor Puşcaş şi Mircea Iuga au fost numiţi judecători în cadrul Curţii Constituţionale. Amănunte de la Alexandru Eftodi.

Întrunit astăzi în şedinţă, Consiliul Superior al Magistraturii i-a ales pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Victor Puşcaş, şi procurorul general, Mircea Iuga, în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale. Aceştea îi vor înlocui pe judecătorii Pavel Barbălat, actualul preşedinte al Curţii, şi Gheorghe Susarenco, cărora le expiră mandatul de şase ani la 23 februarie. Parlamentul urmează să se întrunească luni în şedinţă pentru a numi alţi doi judecători în locul lui Ion Vasilache şi Nicolae Chiseev, care de asemenea îşi încheie mandatul.

Potrivit Constituţiei, doi din cei şase judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, doi de către Parlament şi doi de către Guvern. Pentru cele două locuri vacante de la Curtea Constituţională astăzi au candidat la Consiliul superior al magistraturii cinci persoane. Celelalte trei sunt actualul judecător asistent la Curte, Ion Anton, judecătoarea Curţii Supreme de Justiţie Raisa Botezatu şi Gheorghe Susarenco, care a candidat pentru un al doilea mandat. În primul tur doar Victor Puşcaş a întrunit o majoritate de voturi, şapte din 11. Pentru că al doilea judecător nu a fost ales nici în turul următor, au fost anunţate alegeri repetate, la care au participat Raisa Botezatu şi Mircea Iuga. Cu şase voturi contra cinci, în alegeri repetate a ieşit învingător procurorul general, Mircea Iuga.

Să menţionăm, că anterior la Consiliul Superior al Magistraturii au sosit mai multe scrisori în susţinerea judecătorului Gheorghe Susarenco. Acestea au fost expediate de mai multe judecătorii, de Asociaţia judecătorilor şi de un grup de jurişti ai programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În primul tur de scrutin judecătorului Gheorghe Susarenco nu i-a ajuns un singur vot pentru a fi reconfirmat în funcţie, iar în turul doi el a obţinut doar un singur vot. Împotriva sa au votat nouă membri ai Consiliului, eliminându-l din cursă.

Deocamdată nu sunt cunoscute candidaturile la funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale, pe care urmează să-i numească Parlamentul în şedinţa programată pentru luni. Deşi funcţiile actualului Legislativ pe parcursul campaniei electorale sunt reduse, el are dreptul să aleagă judecătorii, pentru că în caz contrar Curtea Constituţională nu va putea valida rezultatele scrutinului de la 25 februarie. Un nou procuror general, în locul lui Mircea Iuga, şi un alt preşedinte al Curţii supreme de justiţie, în locul lui Victor Puşcaş, vor fi numiţi de către Parlamentul viitor.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG