Linkuri accesibilitate

De ce lupta anticorupție a ajuns atît de tîrziu în vămi?


Traian Băsescu susține că oamenii politici pot fi implicați în scandalul vămilor doar pentru trafic de influență.


Actiunile de la punctele de frontiera ale Romaniei cu Ucraina si cu Serbia ridica o serie de semne de întrebare: de ce lupta anticoruptie a ajuns atit de tirziu in vami si in ce masura situatia complicata demonstrata pe teren nu ofera argumente suplimentare oficialilor din statele europene care se opun admiterii tarii in Schengen. Alte semne de intrebare se ivesc in privinta cercurilor concetrice de coruptie depistate la granitele Romaniei cu statele neuropene: este vorba despre coruptia mica, traditionala am putea spune, cu ajutorul careia fiecare trecator prin vama incerca sa-si scurteze timpul de stationare si se ferea de sicanele vamesilor.

Dincolo de acest peisaj, insa, descoperirile procurorilor anticoruptie scot la iveala traficul de tigari masiv care se facea pe la aceste puncte de frontierea, si chiar mai mult, legaturile dintre traficanti si distribuitori sub umbrela unor oameni din politie. De ce nici unul dintre guvernele Romaniei nu a vrut sa strice acest musuroi, e o alta intrebare, iar raspunsul se intrevede din batalaia acuzatiilor care se da in aceste zile: banii proveniti din mita traditionala si traficul de tigari ajungea mai sus pe o verticala, care nu se stie unde se termina. Aceasta veritcala a ajuns deja la seful Autoritatii Nationale a Vamilor, dar se asteapta sa se ajunga si la personaje politice. Dupa ce sindicatul vamestilor a facut publica o schema sahista a celor implicati in circuitul mitei, care incepe cu vamesii-pioni, continua cu micii sefi de puncte de frontiera care sint caii de pe tabla de sah, urmeaza tura, in persoana sefului vamilor romanesti, demis deja, si apoi regina si regele.

Intrind in logica acestestei scheme Presedintele Romaniei a explicat ca regina ar trebui cautata printre liderii sindicali. In acelasi timp Traian Basescu sustine ca din datele pe care le-a primit de la serviciile secrete romanesti in legatura cu acest subiect, nu exista nici un fel de legaturi cu oameni politici. Pe de alta parte, unul dintre cei aproape 200 de vamesi si politisti de frontiera arestati a declarat in fata instantei ca o parte din banii colectati ajungeau in visteria unui partid politic, dar seful statului roman crede ca la oameni politici ajungeau eventual doar sumele care se dadeau pentru trafic de influenta, fiindca tot din aceasta ancheta rezulta ca functiile de la punctele de frontiera se comercializau.

La cel putin una dintre intrebarile puse initial, a raspuns deja vicepresedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, care spune ca demiterea sefului vamilor romanesti poate fi transpusa in parabola paharului pe jumatate plin sau pe jumatate gol, depinde de unde este privit. Din punctul ei de vedere, Romania demonstreaza prin aceste operatiuni ca merge in directia buna si ca justitia functioneaza.
XS
SM
MD
LG