Linkuri accesibilitate

Un premiu pentru Patricia Kopacinskaia la Londra


„Una dintre cele mai stimulante și provocatoare înregistrări făcute vreodată pe disc”.


Zilele trecute la Londra a avut loc ceremonia de decernare a premiilor anuale ale revistei „BBC Music Magazine” pentru cele mai bune înregistrări ale anului 2010. La categoria orchestrală, premiul i-a revenit violonistei moldovene Patricia Kopacinskaia pentru un disc compact cu muzica lui Beethoven. Agenda noastră culturală și o relatare semnată de Victor Eskenasy:

După succesele și premiile din anii anteriori, repurtate de pianista Luiza Borac și de soprana Angela Gheorghiu, criticii și cititorii revistei BBC Music Magazine au încununat o altă interpretă română, violonista Patricia Kopacinskaia, născută, cum se știe, în R. Moldova.

Intre violoniștii români există puțini la ora actuală care fac o carieră de solist pe marile scene ale lumii, iar Patricia este, probabil, cea mai apreciată și înregistrată pe disc în acest moment. Mai mult, discurile ei au fost foarte bine primite de critica de specialitate, distinse ca înregistrări excepționale și recomandate de principalele reviste muzicale occidentale.

Premiul de la Londra, unul de răsunet în ierarhia distincțiilor muzicale anuale, este cu atît mai prețios cu cît în competiția finală, Patricia Kopacinskaia și Orchestre de Champs-Elysée dirijată de Philippe Herreweghe s-au detașat în fața unor soliști și orchestre la mare preț în acest moment: soprana Miah Persson și Orchestra Festivalului din Budapesta condusă de Ivan Fischer (un disc cu Simfonia a 4-a de Mahler; Channel Classics), respectiv Zoltan Kocsis și Orchestra Filarmonică Ungară, într-un program exclusiv Bartok (CD Hungaroton).

Despre înregistrarea pe discul apărut la casa franceză independentă Naïve, avînd în program Concertul și cele două Romanțe pentru vioară și orchestră de Beethoven, s-a spus că este „una dintre cele mai stimulante și provocatoare înregistrări făcute vreodată pe disc” și că Patricia, „studiind partitura autograf a compozitorului, a fost inspirată la o interpretare radical diferită a lucrării decît cea familiară majorității melomanilor”.



Anunțînd nominalizările, prezentatorul de la Londra declara:
„Discul cîștigător este plin de ingeniozitate și imaginație, Herreweghe și Orchestre de Champs-Elysée sînt într-o formă de vîrf, iar solista s-a întors la partitura originală pentru a produce această proaspătă și excitantă interpretare a unei lucrări foarte cunoscute”.

Venită special de la Rotterdam pentru a-și lua premiul, Patricia Kopacinskaia a cîntat la ceremonie, Menestrel, de George Enescu și a entuziasmat toată lumea cu o scurtă compoziție denumită „Nonsense” pentru a mulțumi apoi:
„Sînt foarte mîndră și onorată, nu-mi vine să cred că e pentru mine și, desigur, trebuie să le mulțumesc lui Philippe Herreweghe și Orchestrei de Champs-Elysée de la care am învățat atît de mult, companiei Naïve și lui Didier Martin, și dlui... Ludwig van Beethoven înșuși…”

Patricia Kopacinskaia recompensată și numele Moldovei din nou, pozitiv, în atenția presei, un eveniment cu totul deosebit. Ascultați-o într-un scurt fragment de pe discul premiat la Londra.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG