Linkuri accesibilitate

Contrademonstranți încearcă să disperseze protestatarii


Manifestanții din piața Tahrir bănuiesc că a fost o acțiune organizată de Ministerul de interne.

In cursul zilei intre sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak si protestatarii care ii cer de 9 zile demisia, au izbucnit lupte de strada in piata Tahrir din centrul capitalei Cairo. Au fost folosite bite, pietre si rangi. Ministerul de interne a dezmintit ca printre sustinatorii lui Mubarak care au declansat violentele, s-ar fi aflat politisti in haine civile. Numarul ranitilor este de cateva zeci (si luptele continua).

Violentele au fost declansate dupa ce suporteri ai presedintelui Hosni Mubarak au intrat in piata Tahrir calare pe cai si camile, incercind sa-i imprastie pe miile de protestatari care de 9 zile cer demisia presedintelui de la Cairo. Protestatarii anti-regim ii acuza pe sprijinitorii lui Mubarak ca ar fi de fapt politisti in civil si ca ar fi actionat la ordinele ministerului de interne, aducind in sprijinul declaratiilor lor, acte de identitate de politisti pe care spun ca le-au confiscat de la grupul de suporteri.

Potrivit relatarilor de presa, dupa 45 de minute de la declansarea luptelor de strada, armata a desfasurat tancuri si blindate incercind sa desparta grupurile violente. Armata a facut initial apel catre protestatarii anti guvernamentali sa nu iasa astazi la proteste pentru a se evita ciocnirile de strada intre grupurile de manifestanti.

”Mesajul dumneavoastra a fost auzit si cererile sunt cunoscute. Facem eforturi sa mentinem securitate tarii pentru Dumneavoastra, pentru poporul egiptean. Trebuie sa raspundem chemarii tarii noastre si sa muncim mult si cu folos”, a declarat purtatorul de cuvint al armatei egiptene.

Ieri seara, tirziu, presedintele Mubarak a aparut la televiziunea de stat si a promis ca nu va candida pentru un nou mandat la alegerile din septembrie. Opozitia si protestatarii au respins gestul, cerind demisia imediata a presedintelui. Laureatul premiului Nobel pentru pace Mohamed El Baradei care s-a intors saptamina trecuta la Cairo si este vazut ca un lider al opozitiei, a caracterizat discursul de aseara al lui Mubarak drept „un truc” ce ar demonstra ca inca o data presedintele de la Cairo nu asculta de dorinta si vointa poporului.

Presedintele Statelor Unite Barak Obama a vorbit cu presedintele egiptean dupa discursul sau televizat. ”Ceea ce este clar si ceea ce i-am sugerat presedintelui Mubarak este credinta mea ca tranzitia trebuie sa aiba sens si sa fie facuta in mod pasnic si in ordine si procesul trebuie sa inceapa acum”, a declarat ulterior șeful executivului american.

Un apel similar a venit astazi de la premierul Marii Britanii, David Cameron.

Posibilitatea ca tranzitia sa fie pasnica si in ordine pare insa indepartata dupa violentele de acum citeva ore din piata Tahrir din Cairo.
XS
SM
MD
LG