Linkuri accesibilitate

Arborele genealogic al lui Marian Lupu (Jurnal de Chișinău)


AIE dispusă la compromisuri pentru alegerea președintelui (Timpul).


Jurnal de Chişinău
năruie zvonul precum că preşedintele interimar Marian Lupu ar fi evreu. Citându-l pe istoricul Veaceslav Stăvilă, care ar fi elaborat un arbore genealogic al politicianului, publicaţia afirmă că Lupu este moldovean get-beget.

Schimbarea de la interne se amână, mai scrie ziarul, criticând astfel Alianţa pentru că a optat din nou pentru un militar în funcţia de ministru de interne.

Cotidianul Adevărul susţine că Ion Diacov, procurorul-şef al Chişinăului, care este fratele preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, „a renovat şi dotat instituţia cu mobilier nou pe banii unor prieteni de-ai săi care deţin diverse afaceri”.
„El a fost sponsorizat de amici ca să-şi mobileze biroul, să renoveze clădirea şi să fabrice o uşă similară celei vechi de 100 de ani”, afirmă „Adevărul”. Publicaţia sugerează că aceste acţiuni ale lui Ion Diacov ar fi incompatibile cu funcţia sa de procuror-şef al Capitalei.

Ziarul continuă să urmărească povestea tânărului care s-a ales cu dosar penal după ce a publicat date confidenţiale de la Fisc pentru a pedepsi instituţia care l-ar fi angajat şi nu l-ar fi plătit. Reporterii de la Adevărul au verificat ieri site-ul personal al lui Grigore Diviza şi au constatat că acesta continuă să fie funcţional. Adică, şi datele cu caracter personal ale unor politicieni sau oameni de afaceri continuă să fie la îndemâna oricui.

Ziarul Timpul, care citează agenţia de ştiri Info-prim, scrie că liderul PLDM, Vlad Filat, se arată încrezător că preşedintele Republicii va fi ales, chiar dacă deocamdată nu ştie cum s-ar putea întâmpla exact acest lucru. „Potrivit liderului PLDM, Alianţa pentru Integrare Europeană ar fi gata să facă unele compromisuri în favoarea PCRM”, ca preşedintele să poată fi ales.

„Pe clădirea Bibliotecii Naţionale stă de ani buni instalată o placă în română cu grafie chirilică. Dacă guvernarea Voronin a refuzat să o scoată, după 2009 fie că nimeni nu o mai observă, fie că toţi au uitat de ea. Aflând de la Timpul despre aceasta, ministrul Culturii, Boris Focşa, a promis că va înlocui placa în mai puţin de o lună”, scrie publicatia.

Argumentî i faktî” se arată îngrijorat de creşterea preţurilor la gaz şi carburanţi, creştere care în opinia ziarului va duce la o creştere în lanţ a tuturor produselor şi serviciilor.
„Bogătanii din noul Guvern se arată îngrijoraţi însă de alte probleme , bunăoară, de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Probabil, ei cred că, imediat ce Rusia îşi va retrage trupele, ea va ieftini gazul pe care ni-l livrează şi alţi carburaţi de vreo două-trei ori”, scrie ziarul.

Moldova suverană” publică un interviu cu analistul economic Visarion Ceşuev întitulat „Lipsă de măsuri concrete, lipsă de responsabilitate pentru viitorul ţării” în care acesta critică programul noului Guvern. „De bună seamă, se declară că economia ţării noastre va fi reorientată de la o economie bazată pe consum la o economie bazată pe investiţii, ceea ce reprezintă un nonsens. Or, experienţa mondială , teoria economică cunoaşte, de exemplu, economia bazată pe consum, dar niciodată nu a auzit de economia pe investiţii, ci doar bazată pe producerea de bunuri”, afirmă Visarion Ceşuev, citat de „
”.

Moldavskie vedomosti” scrie, într-un material sintetic bazat pe un raport al Centrului Expert Grup, că premierul Vlad Filat, care în campania pentru alegerile din 28 noiembrie 2010 a participat cu lozinca „Moldova fără sărăcie!”, ar trebui să atragă atenţie deosebită problemelor sociale. „Şomajul, bunăoară, naşte o serie întreagă de alţi factori negativi. În primul rând, este vorba de criza sistemului de pensii, iar apoi a întregului sistem de asistenţă socială”, subliniază publicaţia.
XS
SM
MD
LG