Linkuri accesibilitate

Ioan Paul al II-lea pe calea beatificării


Papa Benedict XVI rugîndu-se la mormîntul lui Ioan Paul al II-lea
Papa Benedict XVI rugîndu-se la mormîntul lui Ioan Paul al II-lea

Dacă va fi beatificat, rămăşiţele Papei vor fi mutate din grota de sub Biserica Sfântul Petru, în nava bisericii.


La aproape cinci ani de la moarte, Papa Ioan Paul al II-lea ar putea face astăzi primul pas spre statutul de sfânt al bisericii pe care a condus-o. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Episcopul polonez Tadeusz Pieronek, un fost prieten bun al regretatului Papă, a spus că anunţul beatificării lui Ioan Paul al II-lea ar putea fi făcut astăzi, dar a insistat că nu are vreo confirmare oficială. Într-o relatare de la Vatican, AP scrie că dacă previziuinea lui Pieronek se adevereşte, ceremonia beatificării ar putea avea loc la 1 mai.

În practica Bisericii Catolice, beatificarea este primul pas spre sfinţirea cuiva, aşa că drumul primului papă polonez spre sfinţenie ar mai putea dura. Nu foarte mult, însă, scrie AP, amintind că Ioan Paul al II-lea a fost pus pe un fel de pistă rapidă de însuşi Papa Benedict, care a pornit mecanismul eternizării la câteva săptămâni de la moartea predecesorului său. Benedict răspundea astăzi presiunii enorme a credincioşilor catolici, care scandaseră în timpul înmormântării lui Ioan Paul al Doilea „Santo Subito”, adică „sfânt de îndată”.

De obicei, procesul începe după un răgaz de cinci ani de la trecerea în nefiinţă a candidatului, dar Benedict a grăbit lucrurile. Ca să fii beatificat trebuie să fi făcut cel puţin un miracol. Suporterii răposatului Papă spun că el l-a făcut vindecând o tânără de maladia Parkinson. Mai exact, tânăra călugăriţă franceză s-a trezit dintr-o dată fără simptoamele groaznicei boli la două luni după ce i s-a rugat Papei.

Anul trecut au apărut unele dubii despre corectitudinea diagnosticului aplicat tinerei – dar între timp doctorii angajaţi de Sfântul Scaun au confirmat că franţuzoaica a suferit într-adevăr de Parkinson. Vaticanul încă examinează incidentul, iar când va anunţa, cum este foarte probabil, că el a fost într-adevăr miracol, va putea începe drumul oficial al Papei spre beatificare.

Dacă aşa vor decurge lucrurile, rămăşiţele Papei vor fi mutate din grota de sub Biserica Sfântul Petru, unde se află acum, în chiar nava bisericii – iar AP relata că ieri muncitorii pregăteau deja o asemenea mutare.

Ca să fii beatificat, e nevoie de un miracol – ca să devii sfânt e nevoie ca după beatificare, post-mortem, să mai faci încă unul. Chiar şi aşa, scrie AP, catolicii sunt fericiţi de traseul postum al Papei, mai ales într-o vreme când Biserica lor este mediatizată mai ales pentru avalanşa de dezvăluiri privind abuzuri sexuale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG