Linkuri accesibilitate

„Ţara are nevoie de stabilitate pe termen mediu”


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „În chestiunea art. 78, PCRM a pus în prim plan interese de partid, corporative, sau chiar interese personale.”










Marian Lupu: „Într-un orişicare sistem democratic, cei care asigură gestionarea afacerilor publice sunt nu doar majoritatea, nu doar cei care sunt la guvernare, dar în mod egal şi opoziţia, prin diferite forme. Mai mult ca atât – dincolo de acele comisii, de posturile de conducere în cadrul Parlamentului, am discutat cu colegii de Alianţă şi posibilitatea, şi am căzut de acord, de a veni şi cu alte oferte pentru a face opoziţia PCRM să se simtă luată în vedere, să se simtă antrenată în mod real în această gestionare a afacerilor publice. Rămâne de văzut, pe cât de constructivi şi flexibili vor fi colegii noştri de la PCRM, înţelegând foarte bine, că societatea este săturată.”

Europa Liberă: Eu l-am întrebat astăzi pe domnul Voronin, liderul comuniştilor, dacă va accepta ofertele pe care le propuneţi de ceva timp. Şi el a spus: doar cu o singură condiţie – să fie creată o coaliţie largă.


Marian Lupu: „Puţin imi pare cam tardivă această schimbare de situaţie, care a fost exprimată de domnul Voronin. Era să fie destul de bine dacă o asemenea poziţie, mult mai constructivă, poate se nuanţa până la crearea Alianţei, atunci când purtam discuţii foarte seriaoase cu toată lumea.”

Europa Liberă: Eu l-am întrebat, dacă ei eventual ar reveni la proiectul de lege privind modificarea articolului 78 din Constituţie. Şi el a zis, că dacă ar fi fost împrejurările şi conjunctura de care au ţinut cont ei atunci, când l-au promovat, era una. Acum e altă situaţie şi ei nu vor mai insista asupra acestui proiect de lege.

Marian Lupu: „Sincer să vă zic, acest proiect de lege nu a fost condiţionat. Să ne aducem aminte: era primăvara anului trecut, când AIE a ieşit cu propunerea de a modifica într-un fel articolul 78 şi atunci PCRM-ul a ieşit cu altă modalitate de modificare a articolului 78. Nici un fel de condiţii nu au fost puse.”

Europa Liberă: Da, dar ei mizau pe termen lung, că eventual ar putea să revină la putere şi era avantajos pentru ei.

Marian Lupu: „Noi am făcut această propunere ca să formăm un mecanism de garanţie pentru depăşirea crizei politice. Pentru ca o asemenea criză politică să nu se mai repete niciodată. Or, varianta de alternativă, la care face referinţă liderul Partidului Comuniştilor, şi îmi pare rău de acest lucru, pe prim plan au fost puse nu mecanismele de garanţie pentru depăşirea crizei politice şi instaurarea acestei stabilităţi pe termen lung, ci din nou interese de partid, corporative, sau chiar interese personale. Iată, probabil, care sunt diferenţele dintre abordările noastre.”

Europa Liberă: Despre AIE-1 se spunea că e de beton. Despre AIE-2 ce ne puteţi spune? Pe cât de trainică va fi această coaliţie liberal-democrată?

Marian Lupu: „Dacă accentele vor fi puse pe înţelegere reciprocă, pe echilibru, pe parteneriat real, pe o responsabilitate comună şi în acţiuni, şi efecte, şi beneficii, dar şi laturile mai proaste, deci o egală co-participare a tuturor, să ştiţi că lucrurile vor merge bine. Dacă, însă, principiile de egoism politic, sau careva nuanţe, care pe cineva poate să-l facă să gândească, că devine un element exclusiv, ceva echivalent cu Domnul Dumnezeu, marginalizarea altor parteneri de o manieră tacită, de o manieră deschisă, sau de o manieră mai închisă, să ştiţi, că atunci lucrurile nu se vor termina cu bine. Eu sper că vom merge pe varianta numărul unu. Cel puţin Partidul Democrat şi eu personal, ca prin comportamentul meu propriu şi ataşamentul pentru aceste valori de parteneriat real, atât de necesar ţării să ştiţi că vom asigura mereu stabilitatea acestei construcţii. Şi fac miza pe aceleaşi valori, principii şi acelaşi comportament din partea colegilor.”

Europa Liberă: Există o şansă de mandat de patru ani?

Marian Lupu: „Ţara are nevoie de stabilitate pe termen mediu, fără doar şi poate. Noi suntem orientaţi anume pentru un asemenea scenariu.”
XS
SM
MD
LG