Linkuri accesibilitate

Voturile PCRM pentru președinte numai în cadrul unei coaliții largi


 Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Vladimir Voronin: „Cînd noi am fost la guvernare, nu se discutau foarte mult problemele. Se lua decizia şi se executa imediat, nu ne ocupam cu demagogii.”










Europa Libera: De ce aţi luat această pauză pentru a numi un vicepreşedinte?

Vladimir Voronin: „Participarea reprezentantului nostru în fotoliul vicepreşedintelui Parlamentului înseamnă automat participarea la guvernare. Şi noi suntem foarte serioşi şi responsabili de acest act, de această decizie. De aceea noi trebuie să cântărim şi să analizăm dacă este necesar ca noi să participăm la guvernare.”

Europa Libera: Dar altă dată aţi insistat pe o coaliţie largă de guvernare.

Vladimir Voronin: „Am insistat şi acum nu suntem împotriva unei coaliţii largi, dar nu noi să le ducem sfeşnicul din urmă. Toţi împreună, la egal.”

Europa Libera: Ce trebuie să se întâmple ca să voteze şi deputaţii Partidului Comuniştilor pentru noul preşedinte?

Vladimir Voronin: „Coaliţie largă. Dacă vorbim despre guvernare largă, atunci facem aşa, cum am repartizat numai ce posturile şi locurile în Biroul Parlamentului, în comisiile parlamentare, în toate structurile parlamentare. Dar nu aşa, să ne arunce nouă un os acolo şi noi să participăm cu aceasta la votul preşedintelui. Nu, aşa nu se face, daţi să fim serioşi.”

Europa Libera: Ce formă de guvernare se potriveşte mai mult pentru Moldova? Parlamentară sau prezidenţială?

Vladimir Voronin: „După experienţa mea de opt ani de preşedinte e clar că mai mult se potriveşte semiprezidenţială.”

Europa Libera: De ce? E un regim mai mult specific pentru spaţiul CSI?

Vladimir Voronin: „Nu, nu este regimul specific pentru ţările CSI, dar este o situaţie specifică pur pentru Moldova. Că la noi cetăţenii ţării nu sunt deprinşi să lucreze în condiţiile republicii parlamentare. Înşişi politicienii nu au acele capacităţi şi nu au acea pregătire de a lucra într-un sistem parlamentar. De aceea pentru un timp oarecare, eu nu am spus pentru totdeauna, dar ar fi ca noi să avem un regim semiprezidenţial.”

Europa Libera: Admiteţi că în continuare vor fi neînţelegeri între preşedintele, eventual ales şi Guvern, şi Parlament, şi şeful Parlamentului?

Vladimir Voronin: „Nu, în linii generale, Valentina, totul depinde de majoritatea parlamentară. Se spunea multe despre guvernarea noastră de opt ani de zile, dar noi tot timpul am avut majoritate. Şi atunci şi preşedintele, şi prim-ministru, şi Parlamentul lucrează într-o direcţie, lucrează toţi cum ar lucra unul, lucrează toţi în echipă, dar nu trag în toate părţile. Când nu-i majoritate parlamentară, cu fiecare trebuie să te consulţi, să pierzi timpul, zile, luni întregi, ani întregi, când uneori este nevoie, este necesar de a lua decizie foarte urgentă. Ceea ce a fost, de fapt, când noi am fost la guvernare a fost un regim semiprezidenţial – preşedintele avea influenţă asupra fracţiunii majoritare a Parlamentului, pentru că era formată de partidul, la care el era preşedintele partidului. Şi aici nu se discutau foarte mult problemele. Se lua decizia şi se executa imediat, nu ne ocupam cu demagogii.”

Europa Libera: O reformă constituţională acum se cere sau nu? În condiţiile astea.

Vladimir Voronin: „Nu acum, în condiţiile astea nu.”

Europa Libera: De ce?

Vladimir Voronin: „Trebuie să stabilizăm de la început situaţia, să se stabilizeze problema cu conducerea de vârf a ţării şi pe urmă se ne pregătim de o reformă serioasă constituţională.”

Europa Libera: Credeţi că modificarea Constituţiei ar vărsa lumină mai multă? E un proiect pe care l-aţi propus Dumneavoastră, aţi renunţa la el?

Vladimir Voronin: „Proiectele sunt propuse în condiţiile respective şi la timpul respectiv. Într-o conjunctură concretă. Şi dacă se schimbă şi condiţiile, şi timpul, şi conjunctura, poate să se schimbe şi atitudinea faţă de unul sau alt proiect sau decizie.”

Europa Libera: Deci acum nu mai este actual să fie discutat în Parlament?

Vladimir Voronin: „Nu, astăzi nu. Poate or reuşi şi aşa să facă ceva.”

Europa Libera: Sunt capabili politicienii să depăşească acest blocaj?

Vladimir Voronin: „Aceştia care sunt astăzi, majoritatea lor nu au aceste capacităţi.”

Europa Libera: Şi ce-i de făcut?

Vladimir Voronin: „Nu au această dorinţă, şi nu au acest caracter, care trebuie să fie depăşită.”

Europa Libera: Dumneavoastră ce veţi face în continuare, PCRM-ul?


Vladimir Voronin: „Noi o să ne luptăm cu metodele şi formele pur parlamentare, aici. În cadrul Parlamentului o să ne luptăm pentru a promova acea politică a noastră, care a fost ca program propusă cetăţenilor, alegătorilor în cursul campaniei electorale.”

Europa Libera: Cum va fi următorul an de guvernare?

Vladimir Voronin: „Foarte complicat o să fie. Eu nu cred în posibilităţile acestui triumvirat, care crează acuma Guvernul, nu cred în posibilităţile lor şi după capacităţile lor şi o să fie problematic şi pentru Guvern – multe probleme n-o să poată fi hotărâte, dacă ei n-o să se poată înţelege. Ei acum nu se pot înţelege pe nişte lucruri foarte simple, dar dacă se va întâmpla ceva, Doamne fereşte, încă mai complicat o să fie. O să fie foarte greu.”
XS
SM
MD
LG