Linkuri accesibilitate

Speranțe într-un dialog politic cu Moscova mult mai bine structurat


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Iurie Leancă: „Avem acum 4 ani de stabilitate. Vor înţelege şi cei de la Moscova că la Chișinău sunt interlocutori permanenţi.”










Europa Liberă: Pentru că se vorbeşte mult despre aceste relaţii strategice, pe care ar trebui să le aibă Chişinăul cu Federaţia Rusă şi în contextul reînnoirii tratatului de bază, haideţi să vedem, cum se înţelege acest parteneriat strategic dintre Chişinău şi Moscova?

Iurie Leancă: „Într-adevăr, în Tratatul din 2001 se face referinţă la interesul comun de a construi această relaţie bazată pe principiul parteneriatului strategic. Definiţiile contează, simbolistica contează în diplomaţie, în relaţiile internaţionale. Dar dincolo de această simbolistică şi de această denumire, e mult mai important să ne uităm la probleme într-o manieră punctuală şi precisă, pe care le avem pe agenda relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă. Şi prima remarcă în acest context: este adevărat că ne dorim o relaţie foarte bună, bazată pe anumite principii, o relaţie foarte bună, pornind de la interesul reciproc. Avem şi noi o comunitate foarte mare de moldoveni muncitori în Federaţia Rusă, piaţa rusească mai reprezintă un segment de atracţie pentru producătorii noştri, Rusia este un jucător foarte important pe plan regional şi continental. Şi aici nu mă refer doar la problema conflictului transnistrean şi rolul potenţial, pe care-l poate şi trebuie să-l joace în contextul reglementării acestui conflict.”

Europa Liberă: Cum vă doriţi să fie relaţia dintre Chişinău şi Moscova în continuare?

Iurie Leancă: „Sper foarte mult că atât în relaţia cu Moscova, dar şi în relaţia cu Kievul în acest an să reuşim să avem un dialog politic mult mai bine structurat. Mă refer la necesitatea unor vizite la nivel, de exemplu, al primului ministru, fiindcă s-au acumulat mai multe probleme economice, mai multe probleme politice, mai multe probleme comerciale. Deci, să avem acest dialog la toate nivelele – preşedinte, prim-ministru, miniştri.”

Europa Liberă: Prioritar în dialogul moldo-rus ce ar trebui să fie?

Iurie Leancă: „Nu ştiu, dacă de exemplu modalitatea de înregistrare a concetăţenilor noştri în Federaţia Rusă este una mai puţin importantă. E vorba de peste 200 de mii de concetăţeni de-ai noştri, care sunt trataţi astăzi din păcate discriminatoriu – au la dispoziţie trei zile în care li se permite să se înregistreze, pe când cetăţenilor Ucrainei li se oferă o perioadă mult mai îndelungată. Această problemă a fost abordată - şi premierul, şi subsemnatul, colegii mei. Din păcate, nu am găsit o soluţie. Pe acest motiv, zic că e nevoie de un dialog politic mult mai bine structurat şi mult mai intens, astfel încât argumentele noastre să fie auzite, astfel încât tot ce se convine în cadrul acestor întâlniri să fie realizat. Fiindcă anul trecut au fost mai multe întâlniri. Să vorbesc, de exemplu, despre întâlnirea dintre primii miniştri. Cunosc că au fost discuţii foarte bune, foarte productive, nu ştiu de ce după aia nu se realizează cele convenite. Avem acum patru ani de stabilitate. Vor înţelege şi cei de la Moscova că sunt interlocutori permanenţi, care trebuie să fie angajaţi. Cred că acum există mult mai multe premise pentru un dialog mai eficient, mai substanţial, care ne va permite să ne axăm pe problemele reale. Şi după ce le rezolvăm, să discutăm cele, unde nu avem de fapt contradicţii. Cu Rusia nu avem frontieră directă. Într-un fel, pot fi avantaje şi dezavantaje. Dar avantajul e că nu avem ce împărţi, nu avem ce demarca, nu avem subiectul-mărul discordiei potenţial. Şi atunci, dacă rezolvăm anumite probleme, sunt convins, că după aia vom avea elemente de preocupări comune pe plan regional. Există aceste ameninţări la adresa securităţii, nu doar a Federaţiei Ruse, sau a Ucrainei, sau, nu ştiu, a altor ţări. Suntem şi noi parte componentă a regiunii, suntem şi noi în calea acestor fluxuri, nu neapărat fluxuri de mărfuri şi de valori, ci deseori fluxuri nocive şi periculoase. Sunt destul de încrezător, că acest an va fi unul mult mai rodnic în relaţia noastră atât cu Kievul, cât şi cu Moscova.”
XS
SM
MD
LG