Linkuri accesibilitate

Comunitatea creștină a copților sub amenințarea atentatelor islamiste


Protest al creștinilor la Alexandria, în Egipt, împotriva amenințărilor islamice
Protest al creștinilor la Alexandria, în Egipt, împotriva amenințărilor islamice

Ameninţările au fost scrise in arabă şi ar fi fost semnate de „Mujahedinii islamici”.


Crestinii Copti sarbatoresc Craciunul pe stil vechi, adica miine si poimiine. In ultimul timp ei au fost victimele unor atacuri motivate religios in Irak, Nigeria si Egipt. Ca urmare a acestor atacuri, cel din Egipt soldat cu peste 20 de morti, lacasurile de cult ale coptilor din Europa au fost puse sub o protectie sporita a politiei. Este ceea ce s/a intimplat in Franta si Germania, tari in care comunicatea coptilor este importanta.


Politiile din Franţa, Germania, Olanda şi din alte ţări europene au pus sub atenţie sporită bisericile creştinilor copţi, care vor sarbatori, ca si o parte a lumii ortodoxe, Craciunul pe stil vechi mine şi poimîine.

In Italia, comunitatea creştinilor copţi a cerut protecţie speciala din partea politiei. Ingrijorarile acestei comunitati au sporit după ce simbata, la Alexandria, în Egipt, un atentator sinucigaş a detonat o încărcătură explozivă la Biserica Tuturor Sfinţilor, dupa serviciul religios de seara, omorind peste 20 de oameni şi ranind in jur de 50. Pînă acum nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atac, dar el i-a înfricoşat și pe copţii europeni. Zeci de mii locuiesc in Europa Occidentala.

„Ameninţarea este foarte serioasa pentru noi şi oamenii sunt speriați” a declarat, citat de agenţia Associated Press, pastorul bisericii copte din Amsterdam, Arsenious El Baramousy. „Ceea ce s-a întimplat la Alexandria se poate întimpla şi la Amsterdam”, a spus el. Ameninţări impotriva acestei comunităţi creştine au fost postate pe internet.

Cum la slujbele de ajunul Craciunului pe stil vechi de miine si la cele din ziua de Craciun de vineri sunt aşteptati mii de credincioşi la bisericile europene ale acestei comunităţi, poliţia a intrat în stare de alerta.

In Germania, unde trăiesc in jur de 6000 de copţi, potrivit autorităţilor federale, ameninţări legate de atacuri impotriva acestei comunitati au fost lansate incă înainte de atacul de la Alexandria.

In Olanda poliţia a anunţat şi ea ca au fost lansate ameninţări impotriva lacaşurilor de cult copte din aceasta ţara.

In Franţa, unde se afla cea mai mare comunitate a acestei confesiuni creştine, poliţia investighează şi ea ameninţări postate pe internet.

„Niciodata impotriva noastra nu au fost lansate ameninţări de acest gen ”, spune, citat de AP, Guirguis Lucas, parohul bisericii Sfintei Maria şi a Sfintului Marcu, dintr-o suburbie a Parisului. Sunt in aceasta ţara de 43 de ani, dar niciodata nu s-a intimplat aşa ceva, iar acum ameninţarile au fost directe impotriva acestei biserici, mai spune el. Potrivit preotului Lucas ameninţările au fost scrise in arabă şi ar fi fost semnate de „Mujahedinii islamici”. Copţii care au venit in Franţa, mai spune preotul de la biserica Sf. Maria și Sf. Marcu, au venit din motive economice şi pentru ca în tările lor de origina religia creştina era minoritara.

Ministrul Italian de externe Franco Fratini este şi el îngrijorat şi a cerut o implicare mai importanta a Uniunii Europene in apărarea libertătilor religioase în ţările în care creştinii sunt o minoritate, anunţînd că va aduce chestiunea în discuţia Uniunii la sfîrşitul aceseti luni.
XS
SM
MD
LG