Linkuri accesibilitate

Sofia: „victime colaterale” în războiul contra securității comuniste


Demisiile ministrului pentru bulgarii din diaspora și a vice-ministrului de interne

Doi din membrii cabinetului Boiko Borisov au demisionat ca o reacție la dezvăluirile privind apartenența la aparatul securității comuniste a peste 200 de foști și actuali înalți diplomați. Este vorbă de Bojidar Dimitrov – ministrul pentru bulgarii din diaspora, și de adjunctul ministrului de interne Pavlin Dimitrov.

Numele celor doi au apărut cu un an în urmă în procesul de verificare pentru apartenența la aparatul represiv a membrilor guvernului centrist. Atunci primul ministru Borisov a declarat că garantează personal pentru loialitatea și corectitudinea lor. El a respins cererea dreptei ca cei doi să fie demiși lansând teza că ofițerii nu au fost turnători ci au lucrat pentru țara.

Situația însă s-a schimbat după ce Comisia pentru deconspirarea fostei securități a făcut publice numele a peste 200 de înalți diplomați foști securiști. Borisov a declarat că ambasadorii-securiști trebuie să plece.

Președintele Gheorghi Părvanov a arătat cu degetul spre premierul-centrist amintind că jumătate din ambasadorii-securiști au fost trimiși în misiune la propunerea premierului iar ministrul de externe Nikolai Mladenov, provine dintr-o familie de securiști. Borisov a fost acuzat că prin scandalul ambasadorilor nu urmărește decăt să elibereze posturi calde pentru prietenii săi.

Foștii comuniști au amintit despre prezența în guvern, în grupul parlamentar centrist și printre prefecții județeni, a unui mare număr de foști ofițeri și colaboratori ai securității. În ministerul de interne lucrează peste 1400 de foști securiști. Borisov însă a declarat că ei nu vor fi concediați întrucât nu ocupă posturi-cheie. Cu totul altă este problema celor doi membri ai cabinetului care trebuie să plece.

Fostul ministru pentru bulgarii din diaspora Bojidar Dimitrov se va întoarce la postul de director al Museului național de istorie. Ca cel mai mare succes al său în perioada în care a fost ministru, el a numit acordarea cetățeniei a peste 21 000 de etnici bulgari din Macedonia, Republica Moldova și Ucraina.
XS
SM
MD
LG