Linkuri accesibilitate

Diplomatul american Richard Holbrooke a încetat din viață


Richard Holbrooke
Richard Holbrooke

„Un adevărat gigant al politicii externe americane” care, prin activitatea sa, a făcut America „mai puternică, mai sigură şi mai respectată”.


Intr-un comunicat al Casei Albe, Richard Holbrooke este numit „un adevarat gigant al politicii externe americane” care, prin activitatea sa in aproape 50 de ani, a făcut America „mai puternică, mai sigură şi mai respectată”. In lume, continuă mesajul preşedintelui american, viaţa a milioane de oameni s-a schimbat în bine datorită diplomaţiei lui Richard Holbrooke.

Secretarul de stat american Hillary Clinton l-a caracterizat drept unul dintre cei mai angajaţi diplomati americani şi mai loiali funcţionari publici.

Inaltul diplomat american a fost internat în spitalul de urgenţă vineri, dupa o intrevedere la Departamentul de stat cu secretarul de stat doamna Hillary Clinton. In aceasta saptamina Departamentul de stat urma sa prezinte o strategie in legatura cu Afganistanul preşedintelui Barack Obama, strategie la care lucra Richard Holbrooke.

La spital a fost operat de urgenţa pentru o deșirare de aortă, o operaţie ce a durat peste 20 de ore. Duminică a fost nevoie de o noua intervenţie chirurgicală. Decesul sau a fost anunţat luni.

„Progresul ce a fost făcut in Afghanistan se datorează nu în mică măsură eforturilor lui Ruchard Holbrooke de a se concentra neîncetat asupra intereselor de securitate naţională ale Americii în căutarea păcii şi a securităţii” , se arată în declaraţia Casei Albe.

Intr-o audiere in congres, vara aceasta Richard Holbrooke mărturisea că actuala sa poziţie este cea mai grea misiune pe care şi-a asumat-o dar „n-aş fi acceptat postul dacă nu stiam că nu este imposibil să reuşim”.

Inainte de a fi numit emisar pentru Aghanistan si Pakistan, Richard Holbrooke a fost ambasador la Naţiunile Unite si este considerat artizanul acordurilor de pace de la Dayton, din 1995 care au pus capăt războaielor din Balcani. A fost supranumit „Buldozerul” sau „Taurul Furios” pentru tenacitatea cu care a urmarit ajungerea la un acord de pace in Balcani.

In declaratia Departamentului de stat se arată că Richard Holbrooke a fost un adevarat om de stat şi ca şi-a servit ţara cu dăruire aproape 50 de ani, „reprezentînd cu strălucire Statele Unite în zone confruntate cu razboaie si in dificile negocieri de pace”. De aceea, scrie doamna Hillary Clinton, moartea sa este cu atît mai dureroasă pentru noi”.

Şi-a început activitatea diplomatică în timpul războiului din Vietnam si la 35 de ani era asistent al secretarului de stat pe probeme Est Asiatice si pacifice. Legat de politica americana in Vietnam, Richard Holbrooke a scris o carte, intitulată „Documentele Pentagonului”, un studiu asupra documentelor guvernamentale legate de implicarea americana in Vietnam si revelaţiile daunatoare pentru imaginea Americii ce au fost făcute publice de catre presă. In anii ’70, Richard Holbrooke a condus echipa ce a normalizat relaţiile dintre Washington in Beijing.

Holbrooke a fost nominalizat de 7 ori pentru Premiul Nobel pentru pace.
XS
SM
MD
LG