Linkuri accesibilitate

„Rămânem alături de voi, dar alegerea vă aparţine”


Jerzy Buzek și Vlad Filat
Jerzy Buzek și Vlad Filat

Jerzy Buzek anunță că Parlamentul European a finalizat procedurile de aprobare a unei asistente macro-financiare pentru Moldova.

Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a spus că principalul mesaj cu care a venit la Chişinău este că Republica Moldova nu este singură.

„Rămânem alături de voi, dar alegerea vă aparţine dumneavoastră în legătură cu viitorul pe care îl va avea Republica Moldova. Sperăm ca această alegere să fie una fructuoasă şi eficientă pentru cooperarea între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, - a declarat Jerzy Buzek, adăugând că există ceea ce el a numit paşi extrem de interesanţi care vor urma pentru o apropiere şi mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Trebuie să se creeze locuri de muncă, să se asigure un viitor mai bun pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru copiii lor, pentru că această cooperare aduce beneficii pentru ambele părţi, atât pentru cetăţenii UE, cât şi pentru cetăţenii RM”, a declarat preşedintele Parlamentului European, după întâlnirea cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Jerzy Buzek a mai spus că guvernarea Alianţei pentru Integrare Europeană din ultimul an şi jumătate a fost un succes şi o mare realizare. Uniunea Europeană este angajată să susţină Republica Moldova şi crede că ea trebuie să rămână pe drumul către Europa, a spus preşedintele Parlamentului european.

Totodată, el a apreciat că alegerile din 28 noiembrie au fost libere, corecte şi transparente şi că din acest punct de vedere „Moldova este o ţară-model între cele şase ţări din Parteneriatul Estic”.

Un mesaj asemănător Jerzy Buzek l-a avut şi după după întevederea cu premierul Vlad Filat, care i-a mulţumit, la rândul său, atât pentru susţinerea politică a Uniunii Europene, cât şi pentru asistenţa financiară şi logistică acordată Republicii Moldova în promovarea reformelor.

Jerzy Buzek a anunţat că Parlamentul european a finalizat procedurile de aprobare a unei asistente macro-financiare pentru Republica Moldova în valoare de 90 de milioane de euro, iar în curând va examina şi posibilitatea oferirii altor 100 de milioane de euro pentru proiectele din cadrul Parteneriatului Estic.

Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek se află într-o vizită oficială la Chişinău, programată cu mult timp înainte şi atât premierul, cât şi preşedintele interimar au subliniat că vizita nu are nici o legătură cu situaţia de după alegeri.

Jerzy Buzek s-a întâlnit şi cu preşedintele PD Marian Lupu, şi cu secretarul executiv al Partidului Comuniştilor Iurie Muntean. PCRM n-a oferit nici o explicaţie de ce liderul său Vladimir Voronin nu a acceptat întâlnirea cu preşedintele Parlamentului European. În ajunul vizitei, unii fruntaşi comunişti au vorbit despre un pretins amestec în treburile interne ale Republicii Moldova în legătură cu ultimele vizite ale oficialilor europeni la Chişinău.

După întrevederea cu Jerzy Buzek, Marian Lupu nu a făcut declaraţii pentru presă, iar Iurie Muntean a spus între altele că preşedintele Parlamentului European l-a asigurat că Uniunea Europeană va susţine eforturile reformatoare ale oricărei guvernări şi că respectă alegerea făcută de cetăţenii Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG