Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bilanţ al violenţelor xenofobe în Germania


„Köpenick rămîne german” - inscripție xenofobă în cartierul omonim al Berlinului
„Köpenick rămîne german” - inscripție xenofobă în cartierul omonim al Berlinului

În ultimii 20 de ani peste 140 de persoane au fost ucise în Germania în urma unor atacuri xenofob-naţionaliste.






Îngrijorările din societatea germană în legătură cu înteţirea unor incidente xenofobe – în Jurnalul de corespondent a lui William Totok
.

De la unificarea celor două Germanii, în urmă cu 20 de ani, peste 140 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor atacuri violente, provocate de extremişti de dreapta. Este un bilanţ tragic, un bilanţ care arată că în societatea germană continuă să existe un potenţial agresiv, inspirat din concepţii şi ideologii xenofobe, naţionaliste sau naziste.

Prima victimă a unor extremişti, înregistrată după unificare, a fost Amadeu Antonio, un angolez în vîrstă de 28 de ani, ucis pe data de 6 decembrie 1990. În anul 1998 s-a înfiinţat în Germania o fundaţie care-i poartă numele. Fundaţia respectivă şi-a propus să contribuie la consolidarea spiritului civic şi a societăţii civile. Totodată fundaţia doreşte să informeze asupra unor incidente xenofobe, rasiste şi anti-semite şi să se implice activ în combaterea acestor fenomene.

În urma semnalării unor incidente xenofobe regretabile mai ales în partea răsăriteană a Germaniei guvernul federal a decis să sprijine fundaţii şi organizaţii anti-xenofobe şi să impulsioneze activitatea unor activişti civici. Fostul purtător de cuvînt al guvernului Schröder, Uwe-Karsten Heye, este astăzi preşedintele Asociaţiei: „Gesicht zeigen! Für ein weltoffenes Deutschland” (ceea în traducere liberă înseamnă: A nu te ascunde. Pentru o Germanie deschisă). Într-un amplu interviu acordat radiodifuziunii publice, Heye s-a referit nu numai la prima victimă a violenţelor xenofobe de după unificare, ci şi la o mentalitate păguboasă care încă nu a dispărut de tot din societatea germană.

Problematic este faptul că societatea nu reflectă îndeajuns starea de fapt existentă, a spus Heye. El a atras atenţia şi asupra violenţelor care nu s-au soldat cu victime mortale, arătînd că numărul unor astfel de incidente a crescut de la aproximativ 10.000 în urmă cu un deceniu, la circa 20.000 - anul trecut.

Dezbaterile din ultimele luni privind problematica integrării străinilor au contribuit la o accentuare a reflexelor xenofobe.
„Trebuie să fim foarte atenţi“, a concluzionat Heye vizavi de aceste dezbateri, „să nu alunecăm pe o poziţie anti-umană care ignoră deraierile propriei noastre istorii.”
XS
SM
MD
LG