Linkuri accesibilitate

Credit mixt UE/FMI pentru Irlanda


Premierul irlandez Brian Cowen (în centru)
Premierul irlandez Brian Cowen (în centru)

Împrumutul de 85 de miliarde de euro nu pare să liniștească piețile financiare (euro a scăzut la un curs de 1,3 dolari)

Irlanda primeşte un credit de 85 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional pentru a asana finanţele publice. Acordul a fost anunţat duminică seară şi acum toată lumea se întrebă dacă o să funcţioneze.

35 de miliarde de euro sunt gândite să acopere cheltuielile statului care a salvat la rândul său mai multe bănci de la faliment. 50 de miliarde de euro sunt pentru acoperirea deficitului bugetar.

Premierul irlandez Brian Cowen declara din nou azi dimineaţă că acest credit este singurul la care are acces Irlanda în acest moment, un credit care va salva sistemul social şi va da guvernului timp să facă reformele necesare.

Numai că nici un credit nu poate fi eficient dacă economia irlandeză nu redemarează. Pe lângă problema creditelor neperformante deţinute de băncile irlandeze, criza economică a lovit din plin Irlanda unde rata şomajului a sărit, într-un an şi jumătate de la 4 la 14 la sută.

În opinia liderului celui mai mare sindicat irlandez, numai o minune ar putea salva Irlanda. Opoziţia este la fel de sceptică şi cere demisia premierului Cowen.

Cowen a promis să dizolve parlamentul însă numai după ce sunt adoptate toate măsurile de austeritate, convenite cu Uniunea Europeană şi FMI.

Nu se observă optimism nici pe pieţele financiare internaţionale: moneda unică s-a devalorizat la aproape 1dolar 30, bursele europene au deschis în scădere, investitorii continuă să se teamă de aşa-numitul efect al dominoului. Şi anume că Portugalia va fi următoarea ţară care să ceară ajutor Uninii Europene, după care Spania.

Se merge atât de departe cu speculaţiile, încât se vorbeşte deja de Franţa ca potenţial client al Fondului european de ajutoare. Sau chiar Germaia, considerată motorul economiei europene. Exagerării, desigur, dar care se pot transforma în realităţi dacă pieţele financiare continuă să speculeze împotriva zonei euro.

Ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado a a ţinut să reafirme că problema reală este în Irlanda, nu în zona euro. Dar cum recunoştea şi ea, presiunile puse asupra Irlandei se resimt şi în alte economii fragilizate de criza economică.

Opinie împărtăşită de ministrul german de finanţe Wolfgans Scheuble. „Portugalia nu poate scăpa de presiunile speculative decât dacă începe serios să-şi reformeze economia”. În opinia lui Scheuble, moneda unică este sănătoasă şi stabilă . Ar putea ieşi întărită din aceste încercări grele. Dacă ţările vizate fac reformele şi ajustările financiare necesare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG