Linkuri accesibilitate

General Motors relistată cu succes pe Wall Street


U.S. -- Flags fly outside of General Motors World Headquarters in the Renaissance Center in Detroit, Michigan,12Feb2009
U.S. -- Flags fly outside of General Motors World Headquarters in the Renaissance Center in Detroit, Michigan,12Feb2009

Valoarea acţiunilor GM a crescut rapid ajungînd la aproape 36 de dolari bucata.

Compania americană General Motors, una din cele mai mari firme producătoare de automobile din lume, înfiinţată acum mai mult de o sută de ani, a fost din nou listată la bursa din New York. A fost un semn al renaşterii unuia din simbolurile corporatiste americane care a dat faliment anul trecut şi a fost salvat cu ajutorul a 50 de miliarde de dolari plătiţi de către guvenul american.

Valoarea acţiunilor General Motors a crescut rapid în primele ore de tranzacţionare, ajungînd la aproape 36 de dolari bucata, cu aproape 3 dolari mai mult decît preţul cerut iniţial. Cînd compania a intrat în procedură de faliment anul trecut, valoarea unei acţiuni era cotată la mai puţin de un dolar.

Ziarul „New York Times” spune că oferta publică iniţială e mai mare şi mai ambiţioasă decît ar fi putut părea posibil, iar guvernul american speră ca ea să fie prima etapă spre returnarea în întregime a cauţiunii depuse pentru salvarea companiei. Oferta publică iniţială a redus acţiunile GM deţinute de guvern de la aproape 61 la sută la 26 de procente.

Pentru ca ministerul american de finanţe să obţină înapoi cele 50 de miliarde de dolari puse la bătaie pentru salvarea companiei General Motors, el va trebui să vîndă restul de 500 de milioane de acţiuni GM pe care le deţine la un preţ de aproximativ 53 de dolari bucata. Iar asta va lua timp, pentru că, chiar dacă firma a dovedit că poate fi profitabilă din nou, ieşirea completă a guvernului din afacere s-ar putea întîmpla numai după aproximativ doi ani.

În septembrie 2008, General Motors celebra cu fast o sută de ani de la înfiinţare în atrium-ul clădirii sale de trei etaje din Detroit. Două luni mai tîrziu, preşedintele de atunci al consiliul de administraţie GM Rick Wagoner le cerea membrilor Congresului american ajutor pentru salvarea firmei. Peste alte patru luni el a fost demis de către preşedintele Obama, iar în iunie 2009, General Motors a intrat în procedură de faliment.

La anunţarea, miercuri, a ofertei de licitaţie publică pentru acţiuni General Motors, preşedintele Statelor Unite a spus că oferta continuă angajamentul disciplinat al guvernului de a ieşi din această investiţie şi de a-i proteja, în acelaţi timp, pe plătitorii de taxe americani.

Administraţia Obama a spus de la bun început că salvarea firmei General Motors nu a avut în vedere o simplă companie, ci o întreagă reţea de afaceri conectate la ea. Miercuri, Centrul pentru Cercetări în Industria de Automobile a dat publicităţii un studiu în care se spune că ajutorul dat de guvern firmelor General Motors şi Chrysler a salvat mai mult de un milion o sută de mii de locuri de muncă în 2009, şi 314 mii anul acesta.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG