Linkuri accesibilitate

Primul Euroclub din Moldova - la liceul Ion Creangă


Dirk Schuebel (UE) la Euroclubul de la liceul Ion Creangă
Dirk Schuebel (UE) la Euroclubul de la liceul Ion Creangă

Dirk Schübel (Delegație UE): „Avem intenția să sprijinim acest proiect în continuare, să creăm o întreagă rețea de EuroCluburi în toată Moldova”.


Intr-un liceu din Chisinau a fost lansat un club al Europei, sau un EuroClub, care vrea sa promoveze valorile europene in randul minorilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani si sa-i familiarizeze cu civilizatiile tarilor europene. Recent, presedintele Fractiunii Popularilor Europeni din Parlamentul Tinerilor, Ion Sturzu mi-a spus ca ca sedintele EuroClubului vor fi organizate saptaminal si ca din 2011 astfel de EuroCluburi vor fi deschise in mai multe localitati din Moldova.

Ion Sturzu: „La fiecare training sunt delegati 2 membri, care prezinta una din tarile UE. Discuta despre economie, cultura, traditii. De asemenea, vor organiza o masa mica, unde vor face cunostinta cu bucatele si traditiile acestei tari.”

Deputata in Parlamentul Tinerilor, Lilia Vazdoaga spune ca Euroclubul va contribui la integrarea europeana a Republicii Moldova, iar tinerii trebuie sa afle acest lucru: „Integrarea europeana este posibilitatea de a calatori. Dar nu numai. Mai exista si acest set de valori. Daca e sa ne referim la tinerii actuali, bineinteles ca ei in primul rand pun accent pe avantaje. Bine, m-am trezit dimineata si am luat mijlocul de transport si am plecat la Budapesta.”

Elevul Ion Ceban, din liceul Ion Creanga, spune ca tinerii ar trebui sa vrea integrarea europeana mai mult pentru valori, si mai putin pentru libertatea de miscare in spatiul Uniunii: „Trebuie sa educam si sa organizam tinerii si pe cei batrani in mod european. Realitatea este ca multi asteapta integrarea in UE doar pentru circulatie libera. In orice caz, generatia noua este pentru integrarea europeana, ca valorile europene sa fie”.

Ana-Maria Motoc, tot eleva, mi-a spus ca nu trebuie sa plecam noi in europa, dar sa o aducem la noi acasa, prin acest EuroClub: „Scopul suprem nu este sa adunam fani, dar sa promovam ideea. Ce este de fapt Europa? Noi toti ne dorim sa ajungem in UE, dar foarte putini stiu ce inseamna Europa.”

Seful Delegatiei Uniunii Europene Dirk Schübel a asistat la prima sedinta a Clubului si a declarat ca in ultimul timp Moldova s-a apropiat mult de Uniunea Europeana.

Dirk Schübel: „Va spun un mic secret, avem intentia sa sprijinim acest proiect in continuare, sa cream o intreaga retea de EuroCluburi in toata Moldova. Ceva asemanator cu ce am avut in Ucraina. Am avut peste 1000 de Eurocluburi, in licee, universitati, in scoli, peste tot. Sunt fericit ca Parlamentul Tinerilor a initiat acest proiect atat de rapid.”

Dirk Schübel a mai spus ca cei care pot modela o tara sunt tinerii, iata de ce trebuie sustinute asemenea initiative precum EuroClubul de la liceul Ion Creanga.
Previous Next

XS
SM
MD
LG