Linkuri accesibilitate

Pelerinajul la Mecca - Ziua rugăciunilor pe Muntele Arafat


Pelerinii pe dealul stîncos
Pelerinii pe dealul stîncos

Vizita la muntele Arafat este momentul culminant al pelerinajului anual musulman, numit „haj”.


În Arabia Saudită două milioane de oameni participă la pelerinajul islamic numit „haj”, care reface an de an drumul urmat de profetul Mahomed. Ieri, pelerinii au urcat pe muntele Arafat, unul din locurile cele mai importante ale tradiţiei islamice.


Muntele Arafat este de fapt un deal stâncos care se ridică la înălţimea de 60 de metri deasupra deşertului. Pe suprafaţa lui de granit tronează un stâlp de patru metri – locul unde, potrivit tradiţiei, profetul Mahomed şi-a rostit ultima predică, în urmă cu 14 secole.

Înainte de-a începe urcuşul muntelui, ieri dimineaţă, pelerinul sirian Muhamad Babaki spune reporterului agenţiei Reuter că trăieşte un sentiment de nedescris şi că speră ca în acea zi sfântă, a iertării, Alah să-i absolve de toate păcatele, pe el şi pe ceilalţi credincioşi. Potrivit credinţei islamice, în ziua urcuşului porţile cerului se deschid rugăciunilor, iar greşelile sunt iertate.

Odată coborâţi de pe munte, luni seara, pelerinii s-au îndreptat spre Muzdalifah, locul unde an de an musulmanii culeg pietre cu care vor „ucide diavolul” în ceremonia următoare, de la Mina, numită Eid Al-Ahda, sau Sărbătoarea Sacrificiului. Ea comemorează acceptarea de către profetul biblic Abraham a jertfei fiului său, Ismael. În această zi, musulmanii împart hrană săracilor.

Vizita la muntele Arafat este momentul culminant al pelerinajului anual musulman, numit „haj”. El a început duminică şi durează cinci zile.

Într-un semn de recunoaştere a importanţei ritualului, preşedintele Statelor Unite şi soţia lui Michelle au transmis luni urări de bine celor aproape două miliarde de musulmani din lume. În primele două zile ale pelerinajului de anul acesta nu s-au înregistrat incidente deosebite.

În ajunul evenimentului, ministrul de interne saudit a spus că nu exclude un eventual atac din partea reţelei teroriste Al Qaeda. Agenţia France Presse relatează însă că filiala din peninsula arabică a reţelei a făcut cunoscut într-un comunicat de presă că nu are de gând să atace „fraţii musulmani”.

Duminică, guvernul saudit a estimat că la pelerinajul de anul acesta participă 1,8 milioane de credincioşi din străinătate. Alte 200.000 de permise au fost acordate pelerinilor locali, saudiţi sau din ţările vecine, din zona Golfului Persic. Agenţiile de presă spun însă că participarea totală este şi mai mare, de vreo trei milioane de oameni, pentru că mulţi intră în zona ritualului „la negru”, cum se spune, fără permis.

Pelerinajul a fost marcat în trecut de aglomerări periculoase de oameni, soldate cu morţi. Cel mai periculos moment din punctul de vedere al securităţii participanţilor, este cel al uciderii diavolului, de la Mina, când credincioşii aruncă cu pietre în trei ziduri, reprezentându-l pe necuratul. În 2006, în acel loc, 360 de pelerini au murit călcaţi în picioare. Pentru anul acesta, autorităţile saudite au pregătit însă îmbunătăţiri, inclusiv lărgind unele căi de acces sau instalând trenuri încăpătoare şi rapide între punctele de interes de la Mecca. Iar în anii viitori, accesul străinilor va fi înlesnit şi mai mult prin construirea unui nou aeroport, cu capacitate de 30 de milioane de călători anual, în apropierea oraşului sfânt.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG