Linkuri accesibilitate

De la fîntînă la Internet


Victor Bunescu: „oamenii care se folosesc de Internet sunt factori de opinie”.


Chiar dacă week-end-ul intră în drepturi, oricum suportăm campania electorală, chiar livrată la domiciliu. Prin internet. Cum şi dacă ştiu să încalece acest vehicol politicienii din Moldova vom afla din discuţia cu un foarte cunoscut blogger moldovean, Victor Bunescu, despre care ştim că urmăreşte cu multă atenţie desfăşurarea campaniei electorale pe Internet.

Europa Liberă: Dle Bunescu, în căutarea de mijloace eficiente prin care s-ar face auzite, partidele explorează Internetul. Am văzut anul trecut nişte încercări timide, acum dau impresia de o invazie. Au devenit reţelele sociale locul care asigură vizibilitate cu investiţii minime?

Victor Bunescu: Sigur că da. Nu putem spune despre investiţii minime, dar totuşi sunt investiţii cu mult mai mici decât în radio, televiziune sau ziare. Păcat doar că politicul este prezent în discuţiile despre problemele societăţii doar în campania electorală. Aşa cum o fac la televiziune, ziare, aşa o fac şi pe Internet - apar doar în campania electorală.
Victor Bunescu


Europa Liberă: Dar ce fel de cheltuieli la Internet se presupun, când ziceţi că nu chiar puţine. Trebuie doar să te aşezi şi să scrii ceva pe facebook, nu?

Victor Bunescu: Da, dar în afară de faptul că sunt cheltuieli elementare care vin din folosirea resurselor umane, adică eventual a unor jurnalişti sau oameni care pot să scrie, toate reţelele sociale, site-urile, site-urile de sharing, video, poze, toate au o posibilitate de a băga publicitate plătită. Deci sunt nişte cheltuieli reale. Practic cum se face la televizune sau ziar, aceste site-uri fac bani pe publicitate vizuala, video, deci banii sunt reali în afară de faptul că sunt plătiţi jurnalişti care să scrie ceva.

Europa Liberă: Dar sunt şi şopârle din astea - anunţuri băgate pe facebook, pe la prieteni, care nu sunt taxate probabil ca publicitate, nu?

Victor Bunescu
: Da. Acesta şi este farmecul reţelelor sociale sau a site-urilor de sharing, pentru că cea mai mare parte a informaţiei este gratis şi atunci oricine, începînd cu acelaşi lider personal sau cu alţi membri activi ai partidelor poate să-şi promoveze interesele sale electorale sau informaţia pentru promovarea intereselor electorale…

Europa Liberă: Dle Bunescu, să vorbim un pic despre filozofia Internetului. Cine a crescut la ţară ştie că la fântână era locul unde avea loc schimbul cel mai credibil de noutăţi. Şi dacă a spus vecina, înseamnă că e bătut în cuie. Internetul are uneori aceeaşi valoare. Ce-i spus pe internet devine de-ndată folclor şi oamenii ce se feresc de regulă de politică nu se mai obosesc să verifice autenticipatea informaţiilor. Putem presupune că se foloseşte cu bună ştiinţă această trăsătură?

Victor Bunescu: Categoric putem afirma aceasta. Fiindcă foarte des informaţia, viteza şi informaţia care se răspîndeşte pe Internet provoacă anumite dubii asupra corectitudinei informaţiei. Internetul poate fi comparat cu fântâna unde se răspîndea informaţia în sate cândva, fiindcă acum oricine poate să plaseze orice tip de informaţie pe Internet fără ca să poarte anumită responsabilitate sau să poată să fie verificată.

Europa Liberă: Sau poate plasa un pamflet răutăcios la adresa unui concurent electoral şi pînă se dezmeticeşte cel vizat lucrarea ca un virus îşi face efectul. Oare e nevoie de o reglementare mai strictă sau, dimpotrivă, să se liberalizeze la maxim?

Victor Bunescu
: Nu. Internetul a fost creat pentru ca să nu fie atât de corect. Nu putem cenzura părerile oamenilor precum, de exemplu, nimeni nu poate cenzura o discuţie la bucătătrie sau la fântână. La fel nici Internetul. Este un spaţiu absolut public, acolo oricine poate spune orice. În afară de site-urile oficiale atunci când reprezintă o instituţie mass-media sau un partid politic. Ei atunci când plasează un pamflet scriu că este pamflet şi atât. Dar nu putem să cenzurăm părerile oamenilor căci intrăm atunci într-un conflict.

Europa Liberă: Dle Bunescu, dar Internetul ca si televizorul este ca o lupă şi la un profit de vitzibilitate poate scoate foarte lesne în vileag şi lipsa de ingeniozitate, inerţia de gîndire, lipsa replicii, etc. Politicienii moldoveni care au intrat în această horă ţin hangul cu bloggerii, cu internauţii?


Victor Bunescu
: Cred că da. În ultimul timp, politicienii s-au activizat foarte mult. Chiar aş putea spune că politicienii care au ratinguri foarte înalte sunt prezenţi pe Internet foarte mult. Sunt citiţi, au site-uri cu ratinguri foarte înalte. Mă rog, bloguri cu ratinguri foarte înalte. Poate nu atât de înalte ca unele site-uri de stiri, dar oricum pentru un blog personal ţin foarte bine marca. Mă rog, cum este în realitate ratingul lor, astfel se pune şi pe site-urile lor personale.

Europa Liberă: Dar ei chiar stau ca Medvedev şi scriu la blog sau apar cu video bloguri?


Victor Bunescu: Foarte interesantă afirmaţie. Dar de ce ca Medvedev. Credeţi că el stă…?

Europa Liberă: În faţa camerei apare Medvedev, că nu este doar o păpusă.


Victor Bunescu
: Bine. Şi la noi s-ar presupune că este acelaşi lucru. Eu sunt sigur că cât de des Medvedev scrie pe twitter, tot atât de des scrie şi oricare alt politician pe site-ul lui personal…

Europa Liberă: Da noi de multe ori ne întrebăm oare chiar îşi scriu ei singuri textele. În perioada sovietică exista un speechwriter. Acuma îşi scriu ei şi dicursurile, şi blogurile?


Victor Bunescu
: Asta de fapt şi voiam să afirm. Eu am foarte mari dubii că anume Medvedev îşi scrie lucrurile pe facebook sau pe twitter. La fel cum am dubii că şi politicenii noştri îşi scriu site-urile personale.

Europa Liberă: Dar de ce, că nu au capacităţi sau este foarte responsabilă apariţia?


Victor Bunescu
: Este foarte responsabilă apariţia. Viteza cu care trebuie să se răspîndească informaţia este prea mult, fluxul, şi nu poţi să-i reproşezi unui politician că nu este anume el în spatele celor scrise.

Europa Liberă: Pornind de la rata de penetrare a Internetului şi costurile de utilizare, pe cîţi alegători potenţiali ar conta asemenea campanii?


Victor Bunescu: Eu nu aş putea să spun cu siguranţă, dar oamenii care se folosesc de Internet sunt factori de opinie. Şi atunci cînd spunem că procentul de internauţi în R. Moldova este foarte mic, în schimb acest procent are influenţă asupra unui număr cu mult mai mare de oameni. Astfel, impactul informaţiei care apare pe Internet indiferent de căile de răspîndire - reţele sociale, site-uri sau bloguri, are un impact foarte mare.

Europa Liberă: Dar internauţii sunt şi alegători. Merg ei duminica la alegeri sau stau în faţa calculatorului?


Victor Bunescu
: Cred că internauţii sunt unii dintre cei mai responsabili alegători.

Europa Liberă: Mulţumim.
XS
SM
MD
LG