Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc supraviețuiește a cincea moțiune de cenzură


Demonstrația din fața Parlamentului
Demonstrația din fața Parlamentului

Opoziţia nu a reușit să adune decît 219 voturi din cele 236 de care avea nevoie pentru a determina căderea guvernului.










17 voturi i-au lipsit opozitiei din Romania pentru a darima guvernul. Totusi pentru a face presiuni asupra majoritatii, socialistii si sindicatele au adunat in jurul Parlamentului peste 30 de mii de oameni, dupa socoteala facuta de jandarmerie. Dupa socoteala unor sindicalisti numarul protestatarilor ar fi ajuns la 100 de mii. Oricum a fost una dintre cele mai impresionante manifestatii din ultimii ani, dar in ciuda instigarilor venite dinspre socialisti, dar si dinspre televiziunile de stiri ale mogulilor, lucrurile nu au fost scapate de sub control.

Premierul roman Emil Boc a avut de-a face cu a cincea motiune de cenzura de cind conduce guvernul, de la inceputul anului 2008. Ieri liderul socialistilor Victor Ponta declara ca-i mai lipseau patru voturi, iar noaptea tirziu liderul liberalilor romani parea convins ca au fost gasiti destui dezertori din barca puterii pentru a trece motiunea de cenzura.

In orice caz nici astazi si nici zilele trecute nu s-a discutat in Romania mai deloc textul motiunii de cenzura, ci doar capacitatea Opozitiei de a stringe un numar suficient de voturi si incapacitatea ei de a cadea de acord asupra unui premier agreat atit de liberali, cit si de socialisti in eventualitatea ca ar fi cazut guvernul Emil Boc.

Pe de alta parte textul motiunii a fost conceput mai degraba ca un pamflet decit ca un document care sa duca la caderea guvernului. Semnatarii motiunii si-au explicat demersul prin “datoria de a asculta vocea Romaniei majoritare” fiindca, actualul Guvern pune in pericol viitorul natiunii. Argumentul opozitiei pentru demiterea guvernului pleaca de la premiza ca Guvernul Boc nu mai respecta Programul de guvernare aprobat de Parlament la investitura, madatul fiind "incalcat grosolan". Concluzia motiunii este ca Guvernul Boc este ilegitim, întrucit °conduce tara doar sub comanda presedintelui de partid si de stat".

Asadar motiunea opozitiei din Romania nu avea argumente, iar partidele din arcul de guvenramint si-au pastrat majoritatea.
XS
SM
MD
LG