Linkuri accesibilitate

Președintele german Wulff în vizită de stat în Turcia


Christian Wulff
Christian Wulff

Vizita survine în momentul în care în Germania este în toi o dezbatere privind tendința ultimei generații de migranți turci de a evita integrarea în societatea occidentală.

Preşedintele german Christian Wulff şi-a început astăzi vizita oficială în Turcia într-un moment delicat al dezbaterilor din ţara sa pe tema integrării imigranţilor. Subiectul îi afectează pe cei peste 4 milioane de musulmani stabiliţi în Germania, în majoritate etnici turci. Vizita de cinci zile a preşedintelui Christian Wulff la Ankara a început cu o întâlnire cu omologul său turc Abdullah Gul şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Mâine, Wulff va trebui să ţină un discurs în faţa Parlamentului turc.

Cancelara Angela Merkel a declarat sâmbătă că încercarea statului german de a construi o societate multiculturală... a eşuat. Vorbind la o reuniune a partidului său Uniunea Creştin-Democrată, Merkel a afirmat că în Frankfurt, doi din trei copii sub vârsta de cinci ani provin dintr-o familie de imigranţi. Angela Merkel a mai adăugat că la începutul anilor '60, Germania a chemat mulţi muncitori străini să vină, iar acum ei locuiesc acolo. „Ne-am minţit o vreme, spunându-ne că nu vor sta, că la un moment dat vor pleca. Însa nu aceasta e realitatea" a conchis Merkel. Pe de altă parte, cancelara Germaniei Angela Merkel a îndemnat imigranţii să depună mai multe eforturi pentru a se integra, inclusiv să înveţe limba germană.

La Ankara, preşedintelui german Christian Wulff îi revine sarcina dificilă de a explica gazdelor de ce Angela Merkel vede ultimii ani de imigraţie în Germania ca pe un eşec.

Un sondaj de opinie realizat recent arată că 72 la sută dintre nemţi nu vor ca Turcia să devină stat membru al Uniunii Europene. Turcia aşteaptă acest statut de peste 40 de ani.
XS
SM
MD
LG