Linkuri accesibilitate

Duma de stat rusă condamnă retorica antirusească din Belarus


Modelul economic şi politic construit de Lukaşenka nu poate exista fără susţinerea Federaţiei Ruse


Duma de stat a Rusiei a adoptat astăzi o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluţia relaţiilor între Moscova şi Minsk. În document se arată că „autorităţile din Belarus folosesc în ultimul timp o retorică antirusească care contravine relaţiilor istorice între cele două popoare”.

Declaraţia susţine criticile recente ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev în adresa lui Alexandr Lukaşenka, pe care l-a acuzat că ar crea Moscovei imaginea unui duşman extern al Minskului, înaintea alegerilor prezidenţiale belaruse de pe 19 decembrie. Într-un mesaj postat pe blogul său personal, Medvedev îi reproşează lui Lukaşenka că ar construi o campanie electorală bazată pe subiecte antiruseşti. Medvedev a făcut aceste declaraţie în replică la acuzaţiile lui Lukaşenka că Rusia ar susţine partidele politice de opoziţie din Belarus şi că Dmitri Medvedev s-ar amesteca în viaţa politică a ţării.

Directorul adjunct al Institutului pentru ţările CSI de la Moscova, Vladimir Jarihin, crede că disputa Medvedev-Lukaşenka ar fi în defavoarea Republicii Belarus: „În primul rând este în defavoarea elitei politice şi economice care trebuie să înţeleagă că modelul economic şi politic construit de Lukaşenka nu poate exista fără susţinerea Federaţiei Ruse”, spune expertul.

În opinia jurnalistului de la Minsk Pavel Şeremet, „războiul informaţional” între Moscova şi Minsk va continua şi chiar poate lua proporţii, nu doar din cauza comportamentului liderului de la Minsk dar şi din cauza intereselor elitei politice de la Moscova. Jurnalistul aminteşte că în 2012 în Rusia vor avea loc alegeri prezidenţiale, alegeri care se aşteaptă a fi dificile, iar preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin vor caută să elimine factorii negativi care pot duce la distabilizarea situaţiei politice. Jurnalistul crede că dacă alegerile prezidenţiale din Belarus vor continua aşa cum au început, cu ameninţări în adresa ziariștilor şi cu o atmosferă de isterie, există probabilitatea ca guvernul de la Moscova să nu recunoască rezultatul scrutinului.
XS
SM
MD
LG