Linkuri accesibilitate

Revoluția de sus se amînă (Timpul)


Constantin Tănase despre actualitatea „sistemei” descrise cîndva de Caragiale

Timpul alege să plaseze pe prima pagină a ediţiei de astăzi un articol despre show-ul de ieri de la Aeroportul Internaţional Chişinău, cu expoziţii de aeronave şi echipament, o reprezentare aviatică „de excepţie”, cum o numeşte ziarul, şi sute de vizitatori curiosi – spectacol cu care aeroportul din Chişinău a marcat 66 de ani de la fondarea aviaţiei civile din Moldova şi la care, recunosc, nu am mers ieri de frică că aeronavele care vor zbura pe de-asupra capetelor oamenilor vor avea aceiaşi vîrstă ca şi aviaţia moldovenească.

Gheorghe Budeanu de la acelaşi ziar îl întreabă pe bravul ministru de externe din guvernul Filat, Iurie Leancă, care, aşa cum consideră jurnalistul, a reuşit prin buna sa activitate să readucă RM pe harta lumii, dacă o fi reuşit totodată să anihileze un fenomen care exista în ministerul de externe pe timpul guvernării comuniste, despre care nu s-a scris şi care, cică, s-a amplificat după venirea vameşului Andrei Stratan în fruntea acestui minister – era, cică, la modă, ca vameşii cu mîini păroase să-şi bage copii în clădirea de pe 31 august sau prin ambasade. Ca să se convingă cu acest fenomen nu continuă, Budeanu îi solicită lui Leancă o listă a angajaţilor de la externe.

Revoluţia de sus se amînă, este titlul editorialului lui Constantin Tănase în care jurnalistul îşi aminteşte despre un articol mai puţin mediatizat a lui Ion Luca Caragiale din 1907, în care dramaturgul făcea o radiografie necruţătoare a vieţii politice româneşti şi propunea drept soluţie o revoluţie luminată şi conştientă de sus. Viaţa politică din RM de astăzi are numeroase similitudini cu cea descrisă de Caragiale, cu partide pline de intelectuali semiculţi, dascăli şi dăscălaşi, popi răspopiţi şi clientelă în loc de aderenţi, constată Constantin Tănase, doar că jurnalistul nu mai crede în revoluţia luminoasă de sus în care credea anul trecut, cînd venea alianţa la putere. Trebuie să mergem iar la votare, dar să votăm din nou „sistema” descrisă de Caragiale, conchide editorialistul.

Şi cîteva titluri din presa de pe internet. „PL fără Chirtoacă la anticipate” este un titlu de pe stireazilei. md, care mai publică lista primilor 10 AMN-işti de pe lista pentru parlamentare, în care primii se regăsesc toţi miniştrii lui Urechean din actualul guvern. Hotnews.md dă şase nume noi care apar pe lista PL, printre care Victor Popa, Valeriu Saharneanu sau Vlad Lupan.

Şi un titlu de pe unimedia.md - „PCRM merge în alegeri cu sloganul: "Moldova alege victoria". Primii pe lista electorală sunt:Voronin, Greceanâi, Muntean, Postoico, Tkaciuk şi Dodon”.
XS
SM
MD
LG