Linkuri accesibilitate

02 octombrie 2000 - Penitenciarele în primii 10 ani ai tranziției


Mentalităţile s-au schimbat mai mult decît conditiile de detenţie propriu zise.

Actualitatea

Moderator: Radu Calin Cristea

Rubrica: Din lumea tranzitiei

Cele mai cerute lecturi din penitenciarul Braila sunt Codul penal, Ghidul pentru deţinuţi, emis de Ministerul justitiei şi de Directia generala a penitenciarelor, şi manualul de instruire în domeniul drepturilor omului "Cunoaşte-ţi drepturile" editat de LADO. Deţinutii din Romania arată altfel: legile in baza cărora funcţionează sistemul penitenciar din Romania s-au schimbat din temelii.(...)

Reporter: Andrei Manolescu

Schimbările produse în penitenciarele romanesti în ultimii 10 ani nu au fost puţine. Mai ales în privinţa tratamentului aplicat deţinutilor, a pătrunderii conceptelor legate de drepturile omului şi asistenţei religioase. În mod paradoxal se poate spune că mentalităţile s-au schimbat mai mult decît conditiile de detenţie propriu zise. Conditii marcate, în primul rînd, de aglomeraţie: capacitatea de detenție a crescut constant, dar lent, cu aproximativ 5000 de locuri din 1990 şi pînă astazi, în vreme ce efectivul detinuţilor aproape că s-a dublat, crescînd cu 25 de mii de oameni în aceiaşi perioadă.(...)

In privinţa evenimentelor individuale, statisticile arată ca anul 1997 a fost unul de vîrf pentru evadările directe din penitenciar. In schimb, anul record al evadărilor de la locul de munca al deţinuţilor a fost 1999. Mai mult de jumătate din deţinuţi sunt condamnaţi pentru furt. Pare infracţiunea cea mai la modă. Exista numai doi condamnaţi pentru infracţiuni împotriva statului. Pedepsele intre doi şi 5 ani sunt cele mai frecvente, urmate de cele intre 5 si 10 ani. In închisorile romaneşti sunt 74 de condamnaţi pe viaţă.(...)

Se poate spune cu certitudine că unii oameni liberi trăiesc în condiţii mai proaste decît puşcăriaşii. În acelaşi timp este de observat că în închisori, ca şi în societatea liberă, au apărut diferenţe tot mai accentuate între posibilităţile materiale ale indivizilor. Deţinutii cu bani şi relaţii pot primi de afară aproape orice. Un fost director de închisoare povesteşte despre pariurile care se fac intre deţinuţi. Într-un asemenea pariu un puşcăriaş pretindea că, în cîteva ore îi poate fi adusă o sticla de whisky Chivas Regal, cu gheaţă cu tot, lucru care s-a şi întimplat. Semnificativ pentru a ne face o idee despre legăturile dintre puşcăriaşi şi lumea de afară şi despre gradul de corupţie existent chiar în penitenciarele cu pretenţii de mare securitate.
XS
SM
MD
LG