Linkuri accesibilitate

Teoriile fanteziste ale lui Ahmadinejad


Mahmud Ahmadinejad la tribuna Națiunilor Unite
Mahmud Ahmadinejad la tribuna Națiunilor Unite

„In loc să reprezinte aspirațiile poporului iranian, Ahmadinejad a preferat din nou să pună în circulație teorii conspirative și injurii anti-semite”.


Delegatia americana a parasit sala Adunarii Generale ONU, cind presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a spus ca unele voci din lume speculeaza ca americani s-ar afla in spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001. La discursul lui Ahmadinejad se va referi in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Iranului a spus ca unii cred ca americani s-ar afla in spatele atentatelor pentru a asigura supravietuirea Israelului, fara sa explice insa logica acestei formulari. Ea a fost facuta pe fondul atacurilor liderului iranian la adresa politicii americane in Irak si in Afganistan. Delegatia americana a parasit sala dupa ce Mahmoud Ahmadinejad a spus ca exista trei teorii cu privire la atentatele teroriste din 2001. Prima: ca o grupare terorista puternica ar fi infiltrat serviciile de informatii si aparare ale Statelor Unite. A doua: ca anumite segmente ale guvernului american au orchestrat atacul pentru a pune in revers declinul economiei Statelor Unite si intari controlul in Orientul Mijlociu, pentru a salva „regimul sionist”, adica Israelul.

Mahmoud Ahmadinejad a adaugat ca majoritatea americanilor si alte natiuni si politicieni sint de acord cu aceasta teorie. Delegatia americana s-a ridicat si a parasit sala fara sa mai asculte cea de-a treia teorie, ca atentatele au fost puse la cale de o grupare terorista, dar ca statul american a sprijinit si profitat de pe urma actiunii respective. Mark Komblau, purtatorul de cuvint al misiunii americane la ONU a dat publicitatii o declaratie in care se arata: „In loc sa reprezinte aspiratiile din bunele intentii ale poporului iranian, dl. Ahmadinejad a preferat din nou sa puna in circulatie teorii conspirative si injurii anti-semite”.

Mahmoud Ahmadinejad a mai pus si in trecut la indoiala versiunea americana a celor intimplate in 2001 si a cerut crearea unei comisii ONU de investigatie, pentru ca situatia sa nu devina un tabu despre care „sa nu-ti poti permite sa ai opinii”. Presedintele Iranului a spus ca Statele Unite au folosit atentatele ca un pretext sa atace Irakul si Afganistanul, ceea ce a dus la moartea a sute de mii de oameni. Liderul iranian s-a mai referit la amenintarile unui pastor american din Florida ca va da foc cartii sfinte musulmane, Koranul, la aniversarea atentatelor din 2001. Mahmoud Ahmadinejad a numit amenintarea, la care pastorul a renuntat, dar care a avut materializari in alte citeva locuri, „urita si inumana”. Presedintele Iranului s-a referit si la sanctiunile internationale impotriva tarii sale cind a spus ca unii pun semn de egalitate intre energia nucleara si bombe atomice. El a acuzat America ca-si mareste arsenalele nucleare in loc sa renunte la ele si si-a reiterat apelul la o lume lipsita de arme nucleare.
XS
SM
MD
LG