Linkuri accesibilitate

21.09 - București: Legea caselor naționalizate deblocată în Senat.


Singurul articol asupra căruia nu s-a ajuns la nici un rezultat este cel care reglementează modul de restituire a imobilelor de utilitate publică.


21 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent; Dan Răspopa).

Legea caselor naționalizate deblocată în Senat.

Astazi a fost trecut un prag ce poate fi socotit istoric in deblocarea in Senat a proiectului caselor naţionalizate. In urma unor negocieri care au cunoscut un ritm accelerat în ultima perioadă, grupurile parlamentare din Senat, au ajuns, cu o singură excepţie, la un acord în privinţa celor mai disputate articole ale proiectului amintit. Cum negocierile au ajuns la aceste rezultate încurajatoare în urma unor acorduri politice între partidele parlamentare, e de aşteptat ca proiectul legii să nu întimpine probleme speciale nici la votarea lui în Senat şi, pasul următor, în cadrul discuţiilor din comisia de mediere. O corespondenţă de la Dan Răspopa:

Legea caselor naţionalizate ar putea intra fără probleme în atenţia plenului camerei superioare joia viitoare, a declarat la finalul celei de-a 4-a runde de negocieri dintre liderii grupurilor parlamentare din Senat, pe marginea deblocării iniţiativei cu pricina, reprezentantul PDSR Doru Ioan Tărăcilă. După aproape 2 ore de discuţii purtate în spatele uşilor închise, la care nu au participat, din motive necunoscute încă reprezentantii UDMR, parlamentarii desemnaţi să susţină interesele partidelor din Camera superioară au precizat că actul normativ a fost deblocat şi că eventualele divergenţe, dacă vor apărea, vor fi tranşate în plen.

Singurul articol asupra căruia nu s-a ajuns la nici un rezultat este cel care reglementează modul de restituire a imobilelor de utilitate publică, o decizie în acest sens, urmînd a fi luată la începutul săptămînii viitoare, dupa ce senatorii PNTCD vor analiza prevederea respectivă impreună cu liderii partidului condus de Ion Diaconescu.

A fost convenit însă articolul din lege privind protecţia persoanelor care locuiesc în casele naţionalizate, mai exact perioada pe care vor fi încheiate contracte de închiriere, precum şi valoarea chiriei. Astfel, se poate spune că PDSR a repurtat o victorie. Colegii lui Ion Iliescu reuşind să impună termenul de 5 ani, împotriva insistenţelor PNTCD-ului care dorea ca termenul să fie de numai 3 ani. De asemenea, chiria nu poate depăşi 25 % din venitul net lunar pe economie al unei familii. Iniţial PDSR a cerut ca acest cuantum să nu depăşească 20 %, iar PNTCD a pledat pentru 30 %.
XS
SM
MD
LG