Linkuri accesibilitate

Republica Moldova condamnată la CEDO în dosarul Hyde Park din 2007


Oleg Brega (Hyde Park)
Oleg Brega (Hyde Park)

Potrivit deciziei Curtii de la Strasbourg, Moldova va trebui să plătească membrilor ONG-ului Hyde Park daune de peste 13.000 de euro.

Un complet de 7 judecatori a decis saptamana aceasta la CEDO ca politia moldoveana a actionat disproportionat suprimand demonstratiile si operand arestari in randul unor organizatii neguvernamentale. Mai exact, pentru incalcarea articolului 11 al Conventiei statul moldovean le va membrilor asociatiei Hyde Park daune in valoare de peste 13.000 de Euro.

Potrivit dosarului CEDO, organizatia neguvernamentala Hyde Park milita pentru libertatea de expresie si dreptul de asociere. Membrii organizatiei s-au plans la CEDO ca, in 2007, erau supusi unei campanii de intimidare din partea autoritatilor: conturile le erau inghetarte, membrii erau arestati abuziv iar autoritatile incercau sa inchida ziarul pe care Hyde Park il publica.

Pe 30 August 2007 membrii organizatiei au organizat o demonstratie pentru a protesta impotriva acestor hartuieli. Politia a intervenit imediat pe motiv ca Hyde Park nu avea autorizatie, fapt total fals potrivit dosarului depus la CEDO. Oamenii au fost dusi in arest, supusi unui interogtoriu si eliberati cateva ore mai tarziu.

Activistii nu s-au lasat si au reluat protestele peste o saptamana, fara a obtine autorizatie insa. Arestati din nou au fost obligati sa plateasca o amenda de 800 de lei moldovenesti.

Au mai organizat o demonstratie. A treia. De asta data autorizata, demonstratia a avut loc pe 10 septembrie. Acelasi scenariu: arest, motivul fiind de aceasta data, ca pe autorizatie nu erau inscrise numele participantilor.

Membrii organizatiei s-au adresat justitiei moldovene si in cele din urma au ajuns la Strasbourg, in 2008.

La ultima demonstratie, cand au avut toate actele in regula, tinerii au inregistrat chestionarea lor de catre politie si au aratat filmul si judecatorilor de la Strasbourg. “Este total neclar ce amanunte suplimentare dorea sa afle politia cate vreme organizatia avea autorizatie pentru organizarea mitingului", se intreaba judecatorii CEDO in motivarea sentintei.

Curtea conchide ca politia nu a aratat toleranta pe parcursul celor trei demonstratii "asa cum ar fi de asteptat de la autoritatile unui stat democratic". Mai mult, arestarea activistilor si amendarea acestora sunt considerate disproportionate de CEDO.

Potrivit deciziei Curtii de la Strasbourg, Moldova va trebui sa le plateasca membrilor organizatiei Hyde Park daune de peste 13.000 de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG