Linkuri accesibilitate

12.09 - București: De ce un preşedinte tehnocrat ?


„Tehnocraţii au repurtat deja un succes pe măsura psihologiei colective româneşti şi sunt pe punctul de a fi acceptaţi ca om providenţial...”


12 septembrie 2000

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; Comentatariu: Şerban Orescu).

De ce un preşedinte tehnocrat ?

„Sistemul democratic reprezentativ se bazează pe partide politice. Când însă clasa politică a unei ţări este discreditată în ochii opiniei publice, sistemul democratic se cere adaptat acestei împrejurări. ... Soluţia tehnocratică ar fi putut fi evitată în România doar prin apariţia şi acceptarea de către opinia publică a unui nou partid.”

Până acum, încercările de „regenerare a spectrului politic de centru dreapta, prin crearea de noi partide, au eşuat deşi răspundeau unei valenţe libere”.

Dezinteresul electoratului pentru noile partide şi uzura celor traditionale au favorizat revenirea în sondajele de opinie a PDSR. Numai că popularitatea candiatului social democrat la preşedinţie, Ion Iliescu a scăzut după apariţia candidaţilor „tehnocraţi” , chit că Mugur Isărescu şi Teodor Stolojan nu şi-au anunţat oficial candidatura.

„Tehnocraţii au repurtat deja un succes pe măsura psihologiei colective româneşti şi sunt pe punctul de a fi acceptaţi ca om providenţial, deci cu şanse în faţa candidaturii Iliescu”.
XS
SM
MD
LG