Linkuri accesibilitate

OMON își caută dizidenții în redacția de la „New Times”


Forțele speciale OMON în acțiune
Forțele speciale OMON în acțiune

Articolul „Sclavii OMON-ului” cita surse din poliţie spunând că forţelor speciale li se acordase permisiunea să comită abuzuri la dispersarea protestelor opoziției.


Poliţişti înarmaţi, inclusiv agenţi mascaţi ai forţelor speciale, au întreprins un raid la redacţia ziarului „New Times” de la Moscova, una din puţinele publicaţii proeminente de opoziţie. Poliţiştii au încercat să obţină înregistrările interviurilor folosite pentru un articol de investigaţie despre presupuse abuzuri ale forţelor speciale de intervenţie.

Colonelul de poliţie Stanislav Paşkovsky i-a cerut redactorului şef al revistei, Evghenia Albaţ şi altor jurnalişti să predea înregistrările din documentarea pentru articolul apărut în februarie. Acel articol relata despre presupuse abuzuri de putere ale forţelor cu destinaţie specială OMON.

După descinderea poliţiştilor la redacţie, jurnaliştii de la „New Times” au alertat alte organizaţii de presă, între care serviciul rusesc al postului nostru de radio. Corespondenţii au ajuns la faţa locului în timp util pentru a înregistra cererea colonelului Paşkovsky: „Vi se sugerează ca de bună voie, de bună voie, a repetat colonelul, să predaţi înregistrările interviurilor cu foştii şi actualii colaboratori ai OMON-ului, care v-ar fi vorbit înainte de publicarea articolului. Dacă refuzaţi, vom constata acest lucru în scris”.

Evghenia Albats, redactoarea-șefă a revistei „New Times”
Articolul din februarie, întitulat „Sclavii OMON-ului” cita surse din poliţie spunând că forţelor speciale li se acordase permisiunea să comită abuzuri la dispersarea protestelor. Evghenia Albaţ spune că a fost un articol despre încălcările din OMON-ul de la Moscova, despre cum sunt instruiţi să oprească Marşurile Nesupuşilor (manifestări periodice ale opoziţiei), despre cum li se spune că reprezentanţii opoziţiei din Rusia sunt „inamicii Rusiei”. Articolul mai afirma că membrii forţelor speciale ar colecta taxe de protecţie de la prostituate, ar folosi pe post de sclavi imigranţii din Asia Centrală şi ar păzi sedii de firme şi case particulare contra bani.

Evghenia Albaţ, un critic cunoscut al Kremlinului, spune că raidul face parte dintr-o anchetă pentru a-i descoperi şi pune sub acuzaţie pentru calomnie pe foştii sau actualii poliţişti intervievaţi de „New Times”. Albaţ a povestit jurnaliştilor că unul din ei nu şi-a ascuns identitatea, în timp ce altul, care ar mai lucra încă la OMON, a vorbit sub acoperirea anonimatului, subliniind că dezvăluirea numelui său îi poate pune viaţa în pericol.

Redactorul şef al publicaţiei a mai spus că a predat anchetatorilor textul interviurilor pe 43 de pagini. Dar, pe baza prevederilor legale despre protecţia surselor, a refuzat să predea înregistrările, care ar putea ajuta la aflarea identităţii celor intervievaţi.

Poliţia inspectase redacţia şi în luna aprilie – o acţiune condamnată ca ilegală de către organizaţia pentru drepturile jurnaliştilor, Reporteri fără Frontiere. Evghenia Albaţ se aşteaptă că asemenea vizite vor continua.

Unitatea OMON de la Moscova care numără 2 mii de poliţişti a fost criticată de Uniunea Europeană şi organizaţiile ruse pentru drepturile omului pentru folosirea disproporţionată a forţei la dispersarea protestelor.
Ultimul asemenea caz a avut loc pe 31 august, când a fost arestat un lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov.

Prezentă la demonstraţia de la Moscova, europarlamentara Laima Andrikiene, vicepreşedinta subcomitetului pentru drepturile omului din Parlamentul European a declarat ulterior serviciului rusesc al Europei Libere că a fost şocată de numărul mare al poliţiştilor desfăşuraţi pentru oprirea protestului.

Săptămâna aceasta, într-un interviu acordat ziarului „Kommersant”, premierul rus Vladimir Putin a avertizat activiştii opoziţiei că poliţia va folosi forţa pentru a împiedica protestele neautorizate şi a spus că protestatarii care nu obţin autorizaţie de la autorităţile locale să se aştepte că vor primi „bâte peste cap”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG