Linkuri accesibilitate

Președintele Medvedev întrerupe lucrările la autostrada Moscova - St. Petersburg


Pădurea Himki în curs de defrișare
Pădurea Himki în curs de defrișare

Premierul Vladimir Putin insistă că autostrada trebuie construită.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a suspendat, joi, planurile de construcţie a unei autostrăzi între Moscova şi Sankt Petersburg care pun în pericol o fâşie de pădure din apropierea capitalei ruse şi au provocat proteste împotriva Kremlinului. Medvedev a luat decizia după o cerere a partidului de guvernare Rusia Unită.

Dar astăzi, liderul partidului, premierul Vladimir Putin a insistat că autostrada trebuie construită. Putin a spus că există mereu o contradicţie între dezvoltare şi conservarea naturii. Dar este clar că autostrada trebuie construită.

Rusia are nevoie urgentă de drumuri mai bine, dar autostrada proiectată prin pădurea Himki devenise în ultimele luni o cauză unificatoare pentru criticii guvernului. Ecologiştii se opun distrugerii pădurii iar apărătorii drepturilor cetăţeneşti au spus că autorităţile au lipsit cetăţenii de posibilitatea să-şi spună cuvântul.

Duminica trecută, piaţa Puşkin de la Moscova a fost scena celui mai amplu protest anti-Kremlin din ultimii ani, la care au luat parte aproximativ 2000 de oameni care au cerut ca proiectata autostradă să ocolească pădurea Himki. Protestul a culminat cu un concert improvizat al starului rock, Iurii Şevciuk, care nu a fost lăsat de poliţie să pătrundă în piaţa cu aparatajul de amplificare a sunetului.

Felicitându-i pe poliţişti ca fiind cei mai activi participanţi ai protestului, Şevciuk a spus că cinismul i se pare cea mai mare problemă de astăzi a Rusiei. „Nu noi suntem duşmanii statului, ci anume noi suntem patrioţii lui, în sensul normal al cuvântului, iar duşmanii sunt birocraţii corupţi de lângă Kremlin”, a spus Şevciuk.

Organizatorii concertului de duminică cred că Medvedev a fost îndemnat să suspende construcţia autostrăzii şi de Bono, solistul formaţiei irlandeze U2, care a ţinut şi el un concert la Moscova şi s-a întâlnit cu liderul rus.

Anunţîndu-şi cererea adresată guvernului să suspende construcţia, preşedintele Dmitri Medvedev a spus pe blogul său personal că este nevoie de consultări adiţionale cu publicul şi experţii. Rezultatul poate fi atât continuarea proiectului pe ruta prestabilită, cât şi alegerea unei rute noi.

Agenţia Reuter crede că decizia lui Medvedev are scopul să prevină proteste mai ample şi să împiedice erodarea sprijinului popular faţă de Kremlin înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor şi a celor prezidenţiale din 2012. Sondajele de opinie arată că peste 65 la sută din locuitorii Moscovei se opun distrugerii pădurii Himki.

Unii analişti ruşi spun că Medvedev a apelat la un subterfugiu. Pentru a nu da impresia că cedează presiunilor populare, el a ales să suspende proiectul la cererea partidului de guvernare.

Alţi analişti cred că autostrada a pus în lumină posibile divergenţe între Medvedev şi premierul Putin.

În declaraţiile făcute astăzi, Putin a spus însă că a discutat subiectul cu Medvedev, că cei doi au acordat tot timpul atenţie conservării naturii şi că cererea preşedintelui de a suspenda proiectul autostrăzii pentru consultări suplimentare se înscrie în logica acţiunilor întreprinse de autorităţile ruse în ultimii ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG