Linkuri accesibilitate

23.08 - Chișinău: Opinii despre perspectiva federalizării


„Trebuie să le amintim tuturor celor, care doresc de a federaliza Republica Moldova, că acest lucru va fi imposibil pentru ei, pentru că există Constituţia, care prevede că statul nostru este unitar şi indivizibil.”


23 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Opinii despre perspectiva federalizării.

Dan Ionescu: Proiectele de federalizare, sau mai bine zis de confederalizare a Republicii Moldova, de felul aceluia lansat la 17 august în paginile cotidianului moscovit „Nezavisimaia Gazeta”, au stârnit preocupare şi dincolo de graniţele Republicii. Miercuri agenţia de ştiri Mediafax îl cita pe ministrul român de Externe, Petre Roman, care şi-a exprimat speranţa, că liderii de la Chişinău vor găsi răspunsuri adecvate la asemenea proiecte, care dau impresia reinstalării unei umbrele de-asupra Republicii Moldova. Petre Roman a mai adăugat, că o asemenea concepţie este depăşită şi că ea dă impresia, că în Federaţia Rusă există tendinţe, care contravin într-o oarecare măsură liniei oficiale. Despre cum este privită perspectiva federalizării de la Chişinău vă informează Sergiu Praporşcic.

Parlamentarii de la Chişinău nu cunosc conţinutul proiectului documentului final de reglementare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, elaborat de comisia de stat a Federaţiei Ruse, în frunte cu Evgheni Primakov. Solicitaţi de noi, mai mulţi deputaţi au menţionat faptul, că pe de o parte, Primakov a discutat pe marginea acestui document în repetate rânduri cu liderii separatişti de la Tiraspol.

Pe de altă parte, responsabilii de această problemă de la Moscova, dar şi cei de la Ministerul de Externe de la Chişinău nu au prezentat Parlamentului proiectul elaborat de Federaţia Rusă. Să menţionăm, că şi reprezentantul şefului statului la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, a refuzat să dea vreo apreciere acestui document, dar şi să puncteze principalele prevederi ale acestuia. Potrivit unor informaţii, aplicarea documentului elaborat de comisia lui Primakov în varianta actuală ar însemna, practic, federalizarea Republicii Moldova. Acest lucru l-au confirmat şi unii reprezentanţi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova, dar şi responsabilul de relaţiile externe de la Tiraspol, Valeriu Liţcai, care s-a arătat satisfăcut de proiectul elaborat de Moscova, deoarece Transnistria ar figura în acest document ca o formaţiunea statală.

Mai mulţi deputaţi de la Chişinău consideră, că încercarea de a federaliza Republica are legătură directă cu instituirea la 5 iulie curent a republicii parlamentare. Ei spun, că preşedintele Petru Lucinschi încearcă prin acest mod să se menţină în viaţa politică, din care a fost practic înlăturat de către Parlament.

Iată ce ne-a declarat deputatul Partidului Popular Creştin-Democrat, Sergiu Burcă, şeful delegaţiei moldovene la Adunarea parlamentară a NATO: „Planul respectiv nu prezintă o noutate. Încercări de federalizare a Republicii Moldova se fac de mai mulţi ani, pur şi simplu în ultima perioadă aceste încercări s-ar putea să capete nişte concretizări în respectivele documente. E şi o încercare, probabil, a preşedintelui Lucinschi de a-şi lua o revanşă, de-a rămâne la suprafaţă şi de-a nu pleca definitiv din politică. Reacţia noastră este negativă. Trebuie să le amintim tuturor celor, care doresc de a federaliza Republica Moldova, că acest lucru va fi imposibil pentru ei, pentru că, în primul rând, există populaţia, care nu doreşte acest lucru. Şi, în al doilea rând, există Constituţia, care prevede că statul nostru este unitar şi indivizibil. Sigur, că trebuie să se găsească o soluţie problemei transnistrene, dar noi vedem că nu aceasta este soluţia.”

Deputatul pe listele Partidului Forţelor Democratice, Vitalia Pavlicenco, consideră că intenţia de a federaliza Republica Moldova este îndreptată spre asigurarea controlului Tiraspolului asupra administraţiei de la Chişinău: „Trezeşte un semn de îndoială graba, cu care Preşedinţia Republicii Moldova vrea ca să găsească o soluţionare acum a problemei transnistrene. Consider că dorinţa de a găsi o soluţionare a problemei transnistrene se înscrie şi în contextul şi conjunctura politică din Republica Moldova, legată de schimbarea formei de guvernare, din regim semiprezidenţial în regim parlamentar.

Mi-a trezit îngrijorare poziţia lui Evgheni Primakov, care, după cum spune revista rusească „Komersant”, le-a cerut celor de la Viena, de la OSCE ca să sprijine ideea unui referendum în Republica Moldova. În „Nezavisimaia Gazeta”, legat de articolul privind unele soluţii posibile, este scris că se doreşte o variantă privind federalizarea Republicii Moldova, creându-se o republică moldovenească federală, care ar asigura reintegrarea autorităţilor de la Tiraspol, pentru că de ele, de fapt, e vorba, în situaţia politică din Republica Moldova, cu certe perspective pentru ei de a domina şi în continuare situaţia politică de la noi, ceea ce a făcut până acuma, dar un pic camuflat, prin Moscova. Consider că problema transnistreană trebuie soluţionată fără federalizarea Republicii Moldova. Trebuie făcută în corespundere cu standardele occidentale şi cu implicarea cât mai activă a structurilor internaţionale în soluţionarea problemei noastre, în asigurarea menţinerii păcii cu trupe străine, în primul rând OSCE.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG