Linkuri accesibilitate

Parcarea neautorizată şi de neînvins


Cîţi ani le trebuie edililor şi bravilor poliţişti ca să lichideze o parcare neautorizată?


Mai mulţi locatari ai blocului 14/4 de pe bulevardul Traian din sectorul Botanica luptă deja al patrulea an cu o parcare neautorizată care le-a spulberat liniştea. Acea parcare neautorizată a apărut din senin acolo într-un loc în care în mod normal nici parcări autorizate nu ar fi trebuit să existe. E un spaţiu mărginit de blocul sus-pomenit, de o şcoală-grădiniţă şi de un gimnaziu-internat. Un spaţiu care pe vremuri era verde, dar copacii au fost tăiaţi şi parcarea neautorizată şi-a început activitatea care i-a băgat în boale pe acei locatari.

Într-o petiţie adresată primarului Chirtoacă, oamenii din acel bloc şi directorii instituţiilor din preajmă cer lichidarea parcării, acuzînd „zgomotul infernal al motoarelor şi al alarmelor, poluarea aerului şi murdăria generată de maşini”. De altfel, asemenea petiţii au fost multe în cei patru ani de zile. Efectul lor a fost însă nul. În schimb, locatarii au adunat un maldăr de răspunsuri ale primăriei şi poliţiei. Acestea constată neregula şi afişează un soi de preocupare.

Bunăoară, într-un răspuns recent, viceprimarul Grozavu îi cere poliţiei să monitorizeze terenul cu pricina în vederea neadmiterii pe viitor a parcării neautorizate. Iar comisarul Copiimulţi, într-un alt răspuns, spune că creatorii parcării au fost amendaţi cu 400 de lei fiecare şi că – atenţie! – „de către colaboratorii de poliţie se duce lucru continuu întru lichidarea parcării neautorizate”!

Dacă situaţia nu ar fi fost tristă, ea ar fi părut de-a dreptul amuzantă! Păi, ce lucru continuu e acela care nu mai are o finalitate? Cîţi ani le trebuie edililor şi bravilor poliţişti ca să lichideze o parcare neautorizată? De ce ani de zile funcţionarii şi poliţiştii – aceşti stîlpi ai statului – ignoră cererile unor oameni pe care în mod normal ar trebui să-i ajute.

Am fost la faţa locului şi am vorbit cu cîţiva locatari care pur şi simplu nu mai cred că ceva se poate schimba. Oamenii au obosit să discute inutil cu poliţiştii şi cu edilii. Ba chiar se tem. Ei sînt convinşi că cel cu parcarea neautorizată are krîşă.

Eu nu ştiu dacă are sau nu protecţie creatorul parcării ilegale. Dar mi se pare un lucru extrem de grav ca demersurile îndreptăţite ale unor cetăţeani să nu aibă ani de zile efectul scontat. Păi, pentru cine funcţionează maşinăria statală dacă ea nu bagă în seamă nevoile fireşti ale cetăţenilor? Şi de ce, ca să obţii nişte lucruri elementare, fireşti, trebuie aici să depui mereu eforturi sisifice, supraomeneşti?
XS
SM
MD
LG