Linkuri accesibilitate

Cazurile Vardanean și Cazac - dosare fără fundamentare factologică


 Victor Osipov
Victor Osipov

Vice-premierul Victor Osipov: Autorităţile de la Tiraspol nu ştiu ce să facă şi cum să scape de cele două dosare fabricate.


Familiile celor doi tineri deţinuţi la Tiraspol sub acuzaţia de spionaj în favoarea Chişinăului s-au plâns în ultima vreme că nu au ştiri despre Ernest Vardanean şi Ilie Cazac. Soţia lui Vardanean, Irina, spunea că ultima oară când l-a văzut, la sfârşitul lunii trecute, arăta bolnav şi deprimat. Graţie cooperării cu misiunea OSCE, vicepremierul Victor Osipov a putut să ne comunice astăzi date noi.


Victor Osipov: Aprecierea generală este că ambii, după aspectul lor fizic şi după condiţia psihică pe care o emanau, inclusiv prin ceea ce au vorbit şi cum au vorbit, sunt în limitele normale. Evident, nu se află într-o staţiune balneară. Şi starea lor, mai ales cu prelungirea termenului de detenţie nu se îmbunătăţeşte. Sunt marcaţi, fără îndoială, dar nu prezintă semne care să genereze o îngrijorare specială.

Europa Liberă: Irina Vardanean spune că soţul ei nu a mai fost interogat de aproape două luni de zile, dar în acelaşi timp ancheta încă tot nu e finalizată.


Victor Osipov
: Eu nu am cum să comentez ceea ce spune familia, unul sau altul, însă noi, autorităţile moldoveneşti suntem siguri că aşa-numiţii anchetatori de la Tiraspol nu au, nu mai au de lucru în aceste cazuri pentru că ele sunt fabricate, de aceea ar fi explicabil, dacă este adevărat că ancheta practic nu lucrează. Nu au la ce lucra. Cei doi sunt nevinovaţi. Ştiţi poziţia noastră, o pot reitera, sunt utilizaţi într-un joc care nu depinde de dânşii şi care nu are nici o fundamentare logică sau factologică. Noi considerăm că ei trebuie să fie eliberaţi şi, în tot cazul, cel mai important lucru este că trebuie să le fie asigurat accesul la asistenţă juridică de calitate, să-şi poată alege liber avocaţii şi să fie trataţi de către o instanţă constituţională, - chiar dacă ar exista anumite bănuieli asupra lor, – să fie trataţi de o instanţă constituţională. Lucruri care nu au loc.

De aceea, aceste două cazuri nu sunt decât doar încă două cazuri demonstrative pentru societatea civilă din Transnistria, de încălcare a drepturilor omului, de obstrucţionare a libertăţii, mai ales atunci când vorbim despre un jurnalist şi un politolog, menite să genereze un fundal negativ pentru eforturile de soluţionare a problemei şi să sperie societatea transnistreană. Vreau să accentuez că nici un obiectiv, nici celălalt şi nici altele dacă există ale autorilor acestor cazuri, nu au şanse de reuşită.

Europa Liberă: Totuşi şi Ernest Vardanean, şi Ilie Cazac continuă să se afle în detenţie. Când credeţi dumneavoastră că ar putea să fie eliberaţi cei doi?


Victor Osipov: Nu putem face asemenea pronosticuri, când ele vizează acţiunile administraţiei de la Tiraspol. Ele sunt imprevizivile. Însă, când va fi acest moment, depinde exclusiv de alegerea făcută de autorii celor două dosare fabricate, în contextul tentativelor de a destabiliza situaţia, pentru a lansa judecarea cazurilor în cel mai potrivit, din punctul lor de vedere, moment.

Europa Liberă: Dumneavoastră sugeraţi acum că Chişinăul nu se va lăsa şantajat?

Victor Osipov: Eu cred că din punctul de vedere al provocării care a vrut să fie construită prin cele două dosare, ea deja este răsuflată, potenţialul maxim a fost utilizat în faza iniţială şi actualmente însăşi autorităţile sau aşa-numitele-organe ale securităţii de la Tiraspol nu ştiu ce să facă şi cum să scape de cele două opere stângace care, este adevărat, afectează viaţa a doi oameni tineri.

Europa Liberă: Chişinăul ar putea să le ajute, în acest sens?


Victor Osipov
: Chişinăul face tot posibilul în acest sens. Pentru că, vă asigur, toate eforturile diplomatice sunt asistate de comunicarea cu autorităţile de la Chişinău şi, în paralel, Guvernul are grijă de cele două familii, după cum foarte bine ştiţi, ele au beneficiat de asistenţă şi noi, aşa cum şi primul ministru a anunţat public, vom avea grijă în continuare pentru că aceasta este datoria noastră atât faţă de deţinuţi, cât şi faţă de familiile lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG