Linkuri accesibilitate

Tensiuni în relațiile diplomatice anglo-pakistaneze


Președintele pakistanez Asif Ali Zardari la Paris, înainte de a-și continua turneul european la Londra
Președintele pakistanez Asif Ali Zardari la Paris, înainte de a-și continua turneul european la Londra

Premierul David Cameron: „Islamabadul este un aliat al Marii Britanii, dar trebuie să colaborăm pentru a distruge rețelele teroriste din Pakistan”.


Când WikiLeaks a publicat zeci de mii de documente, majoritatea secrete, despre războiul din Afganistan, de la Washington până la Kabul, guvernele au încercat să minimalizeze impactul dezvăluirilor, afirmând că de fapt nu aduc nimic nou.

Unul din cele mai remarcate documente sugerează însă o complicitatea a Pakistanului cu miliţiile Taliban. În aceste condiţii, nu este de mirare că lumea politică pakistaneză a fost extrem de iritată de declaraţia recentă a premierului britanic David Cameron care îndemna Islamabadul să nu „exporte terorism” în ţările vecine. Iar preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, care se va afla la Londra pentru o vizită de două zile, are misiunea grea de a se confrunta cu aceste critici.

Premierul David Cameron nu pare dispus să-şi ceară scuze pentru criticile la adresa Pakistanului sau să-şi atenueze declaraţiile. Vorbind în această dimineaţă la BBC, Cameron a precizat că nu regretă declaraţiile făcute: „Trebuie să colaborăm cu ei ca să distrugem reţelele teroriste din Pakistan care reprezintă un pericol pentru toată lumea”. „Pakistanul este desigur un aliat împortant la Marii Britanii”, a continuat Cameron, „relaţia nostră este puternică şi va rămâne aşa”.

Criticile lui Cameron, pe de altă parte, făcute săptămâna trecută în cadrul unei vizite în India, au înfuriat atât de mult lumea politică pakistaneză încât au fost mulţi care i-au cerut preşedintelui Zardari să-şi anuleze turneul de cinci zile în Franţa şi Marea Britanie.

Declaraţiile făcute acum, din nou de premierul Cameron, nu vor simplifica lucrurile, este de părere Farzana Shaikh, specialist al centrului de cercetare Catham House din Londra. În opinia specialistului britanic, misiunea lui Zardari este cu atât mai dificilă cu cât nu se poate întoarce acasă fără un rezultat, fără un mesaj către pakistanezi că a reuşit să-i comunice lui Cameron frustrarea Pakistanului.

Situaţia preşedintelui Zardari este complicată de faptul că Pakistanul este lovit de cele mai grave inundaţii din ultimii 80 de ani. Potrivit Naţiunilor Unite, aproape 3 milioane de oameni au de suferit de pe urma apelor, peste 1.400 au murit. Zeci de mii au rămas fără case.

Purtătoarea de cuvînt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii declară că zeci de mii de persoane sunt în pericol să se îmbolnăvească, în urma epidemiilor provocate de inundaţii. 220 de mii de pakistanezi primesc acum medicamente din partea organizaţiei.

Autorităţile au reacţionat încet şi dezorganizat, motiv pentru care mulţi îi cer preşedintelui Zardari să-şi întrerupă vizita, să se întoarcă acasă şi să coordoneze o acţiune naţională de ajutoare a sinistraţilor. Opinie împărtăşită de câţiva parlamentari britanici de origine pakistaneză, care, în semn de protest, şi-au anulat participarea la o întâlnire cu Zardari, programată joi.

Analistul Farzana Shaikh este însă de părere că preşedintele s-a simţit mereu mai bine în străinătate decât rezolvând probleme interne, deşi acum chiar ar fi avut un motiv serios să-şi anuleze vizita în Marea Britanie. În aceste condiţii, sunt de părere corespondenţii Europei Libere, preşedintele pakistanez este obligat să se întoarcă acasă, cu rezultate convingătoare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG