Linkuri accesibilitate

Prezența la urne ca datorie (Dan Alexe)


Dan Alexe
Dan Alexe
In unele tari s-a considerat ca dreptul la vot este nu doar un drept, ci in acelasi timp o datorie, asa incat votul e obligatoriu. In Europa, votul este obligatoriu in Belgia, Luxembourg, Grecia si Cipru, iar in afara a Europei in tari atat de diverse precum Australia, Brazilia sau Noua Zeelanda.

Tarile in care votul este in mod legal o obligatie au in general pedepse legale bine definite pentru cetatenii care nu se prezinta la vot. Aceste pedepse pot fi doar simbolice, asa cum se intampla in Belgia, unde teoretic se plateste o amenda, dar unde practic nimeni nu e amendat vreodata, in ciuda faptului ca 10 % din populatie nu se prezinta la vot. 10 % este un procent care poate parea enorm – sa ne gandim numai la ce s-ar intampla daca sistematic 10 % din populatie ar bea la volan -, insa fenomenul poate fi inteles mai bine daca il privim invers: asta inseamana ca 90 % din populatia Belgiei merge intotdeauna sa voteze, ceea ce este intr-adevar un procent enorm, poate nemaiintalnit pe planeta, si care nu se explica doar prin existenta unei mici amenzi – cateva zeci de euro- in cazul neprezentarii la vot (stiind pe deasupra ca acea amenda nu e aplicata niciodata).

Asa incat, exista politologi care afirma ca explicatia participarii la vot in Belgia, daca nu si in alte tari, se afla in alta parte si trebuie gasita intr-un sentiment civic care in alte parti nu exista sau a fost atrofiat. Exista insa si politologi care afirma ca obligativitatea dreptului la vot este antidemocratica, ba chiar contraproductiva.

Unele tari in care votul e obligatoriu au insa clauze secundare neasteptate, chiar daca logice. Astfel, in Brazilia si Ecuador, votul nu este obligatoriu pentru analfabeti, ceea ce inseamna ca cei care nu doresc sa voteze trebuie sa fie inscrisi in aceasta categorie.

In sfarsit, in privinta pedepselor pentru nemersul la vot, unele sint originale. Astfel, in Australia, cei care nu merg sa voteze si care dupa aceea refuza sa plateasca amenda pot merge la inchisoare. In Bolivia, cei care nu voteaza, nu au dreptul sa faca operatiuni bancare vreme de 90 de zile dupa alegeri, iar in Brazilia se pierde dreptul la invatamant gratuit. Pana de mult, chiar si in Grecia, cei care nu mergeau la vot puteau pierde dreptul de a obtine un permis de condus, ceea ce, dat fiind cum se conduce in Grecia, ar fi facut din aceasta tara o mare democratie. Intre timp insa s-a renuntat la asta.
XS
SM
MD
LG