Linkuri accesibilitate

27.07 - Chișinău: Promulgarea Legii cu privire la modificarea Constituției.


Președintele Petru Lucinschi
Președintele Petru Lucinschi

Petru Lucinschi spune că s-a văzut obligat să promulge legea constituţională şi să constate, că de la data intrării în vigoare a acesteia, toată responsabilitatea pentru starea de lucruri în Republică revine Parlamentului.


27 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Promulgarea Legii cu privire la modificarea Constituției.

Dan Ionescu: Joi, preşedintele Petru Lucinschi a semnat Legea cu privire la modificarea Constituţiei. De la Chişinău relatează Radu Benea.

Preşedintele Petru Lucinschi a promulgat astăzi modificările la Constituţie, prin care a fost instituit sistemul parlamentar de guvernare. Într-o declaraţie de presă, şeful statului a spus, că în ultimele zile a primit sute de scrisori de la mii de cetăţeni, care i-au cerut să nu promulge legea, pe motiv că numai poporul ar trebui să se pronunţe, în cadrul unui referendum, asupra sistemului de guvernare. Petru Lucinschi a declarat, însă, că nu are dreptul, în calitate de şef al statului, să creeze un precedent de ignorare a normelor Constituţiei.

Lucinschi consideră că, ceea ce el a numit „această contradicţie”, poate fi eliminată „pe cale civilizată, democratică, constituţională, responsabilă şi cu participarea nemijlocită a poporului.” Pornind de la situaţia creată şi cântărind toate argumentele pro şi contra, şeful statului spune, că s-a văzut obligat să promulge legea constituţională şi să constate, că de la data intrării în vigoare a acesteia, toată responsabilitatea pentru starea de lucruri în Republică revine Parlamentului.

Petru Lucinschi a cerut organului legislativ, încă o dată, să se conformeze legii fundamentale şi să respecte dreptul poporului de a se pronunţa definitiv, prin referendum, asupra modificării Constituţiei, adoptând o lege privind desfăşurarea la 5 noiembrie a referendumului republican, la care să fie supuse legea deja adoptată de Parlament şi proiectul, prezentat de şeful statului referitor la sistemul prezidenţial de guvernare. „În acest mod am putea depăşi divergenţele faţă de modificarea Constituţiei, care există nu atât între preşedintele Republicii şi Parlament, cât între o parte a societăţii şi Parlament”, se mai spune în declaraţia lui Petru Lucinschi.

Primul, care a anunţat promulgarea legii constituţionale a fost şeful Legislativului, Dumitru Diacov. În debutul şedinţei în plen a Parlamentului, când încă nu era difuzată declaraţia lui Petru Lucinschi, el a apreciat decizia şefului statului ca pe una, ce a pus capăt confruntărilor politice şi prin care s-a evitat creşterea tensiunilor în societate.

Iată ce a mai declarat Dumitru Diacov jurnaliştilor, în pauza şedinteţi în plen de astăzi: „Este un final logic al tuturor discuţiilor, care s-au început în martie 99. După votarea de două ori a Parlamentului, preşedintele a luat o decizie corectă, care este în concordanţă cu Constituţia, cu tradiţiile şi a permis ca să evităm destabilizarea situaţiei şi confruntările politice. Lucru care nu trebuieşte nimănui - nici Guvernului, nici preşedintelui, nici Parlamentului şi, în primul rând, poporului.”

La întrebarea, dacă odată cu promulgarea legii vor lua sfârşit şi confruntările dintre Preşedinţie şi Parlament, Diacov a menţionat: „Noi nu avem nici un plan de confruntare mai departe. Noi avem de realizat tot ce este scris în Constituţie. Nu exclud, că unele grupări politice vor încerca să promoveze unele idei, care în ultimul timp devin tot mai mediatizate. Mă refer la referendum, mă refer la cerinţele de alegeri anticipate a Parlamentului. Noi vom activa în concordanţă cu noua Constituţie deja.”

Solicitat să comenteze o declaraţie a premierului Dumitru Braghiş, care a deplâns faptul, că împuternicirile suplimentare, ce le va obţine Guvernul, nu ar fi atât de extinse pe cât se aştepta, Dumitru Diacov, şeful Legislativului a răspuns: „Este o calitate proastă a unor oameni de la noi, care tot timpul se plâng pe împuterniciri. Trebuie de analizat împuternicirile care există şi dacă sunt folosite până la capăt. Guvernul are foarte multe pârghii de a lucra. Noi suntem gata, disponibili ca să oferim şi alte posibilităţi - delegarea, împuternicirea Guvernului ca să adopte acte cu caracter normativ acuma în vară. În toamnă cred că vom reveni, aşa cum o fac şi alte parlamente ale lumii, când se deleagă funcţiile legislative guvernului pe o perioadă anumită. Eu cred că trebuie să lucrăm.”

Legea constituţională ar urma să fie publicată chiar mîine în Monitorul Oficial, iar sâmbătă parlamentarii vor examina şi aproba legea, prin care Guvernul va fi abilitat cu împuterniciri suplimentare, inclusiv cu dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă. Proiectul de lege privind alegerea şefului statului de către Parlament va fi examinat abia după vacanţa deputaţilor, în primele luni ale toamnei.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu
: Agenţiile de ştiri străine au fost prompte în a semnala evenimentul de astăzi de la Chişinău. Corespondentul Agenţiei Reuters subliniează că Republica Moldova a devenit, în acest fel, prima din fostele republici sovietice din Comunitatea Statelor Independente, în care Parlamentul deţine cea mai mare parte a puterilor constituţionale. Deutsche Presse-Agentur este de părere că semnarea legii de către preşedintele Lucinschi nu va pune capăt luptei dintre ramurile puterii de la Chişinău; dimpotrivă. Corespondentul DPA crede că „încercarea puterilor dintre preşedintele cu vederi reformiste şi Parlamentul dominat de comunişti s-a ascuţit.” În sfîrşit, Associated Press scrie, că preşedintele Lucinschi a cedat astăzi presiunilor Parlamentului, promulgând o lege care-i slăbeşte poziţia şi transferă puterea către Legislativ.
XS
SM
MD
LG