Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Incontro se îndreaptă viața politică românească ?


Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu

Lumea lui Caragiale e una simpatică prin comparaţie cu această mascaradă sinistră.


Dacă e să ne luăm după ce se întîmplă în ultima vreme, sîntem în plină derivă. Ar fi, mai întîi, bîlbîielile guvernanţilor. Măsuri precum tăierea pensiilor cu 15% care sunt anulate de Curtea Constituţională, creşterea TVA, modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate, care devine neputincioasă în lupta împotriva corupţiei, reduceri ale personalului bugetar, reduceri absolut necesare dar aplicate uneori fără nici o noimă, şi am semnalat doar lucrurile cele mai frapante.

Dacă în sfera puterii e confuzie, nici cu opoziţia nu stăm mai bine. Partidul Social Democrat gesticulează vehement dar nu se angajează, liberalii se situează pe o poziţie obstrucţionistă, lipsită de perspectivă. Ca să fim drepţi, nici un partid, în afară de Partidul Democrat Liberal, nu-şi asumă răspunderea pentru a pune în practică măsurile dure de austeritate de care România are absolută nevoie pentru a ieşi din criză.

Ce să mai zicem de parodia de Congres extraordinar al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat? Acest partid istoric, partidul lui Maniu şi Coposu, are acum în frunte un traseist politic notoriu, pe nume Aurelian Pavelescu. Nulitate patentă, acest Pavelescu este extrem de volubil, prestînd des şi la televiziunea-hazna OTV, condusă de Dan Diaconescu. Care Diaconescu (scuzaţi cacofonia, era intenţionată) a fost invitat la congres şi a ţinut o cuvîntare delirantă, după care fruntaşii partidului l-au felicitat şi i-au strîns cu căldură mîna. Putem afirma fără ezitare că, aflat demult în moarte clinică, PNŢCD şi-a dat obştescul sfîrşit.

Şi fiindcă l-am pomenit pe Dan Diaconescu să vă spunem că el a devenit, de cîteva zile, o mare vedetă mediatică. Putred de bogat (avion, helicopter, două maşini Rolls Royce, yacht, proprietar de apartamente, vile şi blocuri), Dan Diaconescu este acuzat de şantaj, ceea ce ar explica una din sursele lui de venituri. Percheziţionat, arestat pentru foarte scurtă vreme, Dan Diaconescu este cercetat acum în libertate. A declanşat o campanie de presă deşănţată încercînd astfel să intimideze justiţia. Are neobrăzarea să se compare cu deţinuţii politici care au stat ani şi ani în închisorile comuniste.

Partea delicată este că multă lume a acceptat să apară la televiziunea-tomberon OTV, mai ales în perioada campaniilor electorale, începînd cu preşedintele Traian Băsescu. Compromis fatal, care îi permite lui Dan Diaconescu să debiteze cele mai aiuritoare enormităţi, graţie şi postului Realitatea TV, unde este prezent acum în fiecare zi. Şi-a anunţat candidatura la viitoarele alegeri prezidenţiale şi se consideră deja preşedintele României. Lumea lui Caragiale e una simpatică prin comparaţie cu această mascaradă sinistră.
XS
SM
MD
LG