Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin acționat în justiție pentru depășirea atribuțiilor legale


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

ASCOM Group confirmă declanșarea procesului în care îi impută fostului președinte comunist al țării denigrarea companiei pe lîngă autoritățile kazahe.

ASCOM Group, compania miliardarului Anatol Stati avînd afaceri cu petrol şi gaze în Asia Centrală, Sudan şi Irak, a confirmat public astăzi că l-a acţionat în justiţie în aprilie pe fostul şef al statului, Vladimir Voronin. Fostul preşedinte este acuzat că a adus companiei prejudicii de miliarde de dolari. Rivalitatea îndelungată între familiile Voronin şi Stati ieşise la suprafaţă anul trecut, în perioada tulburărilor din aprilie.

Gabriel Stati
Fiul omului de afaceri, Gabriel Stati fusese arestat de autorităţile comuniste şi acuzat de tentativă de lovitură de stat. Un ziar cu impact internaţional ca Financial Times scria atunci că în Moldova bătăliile pe terenul afacerilor sunt strâns legate cu politica. Ce învinuiri îi aduce ASCOM fostului preşedinte, de ce a aşteptat un an pentru a-l da în judecată şi încă trei luni pentru a face anunţul în public?

Purtătorul de cuvânt al Companiei Ascom Grup, Vitalie Diaconu a declarat că fostul preşedinte Vladimir Voronin a fost acţionat în judecată în legătură cu scrisoarea pe care în octombrie 2008, a adresat-o preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev.

Vitalie Diaconu: „Autorităţile kazahe erau atenţionate asupra eventualelor pericole care, de altfel, erau inexistente, care ar putea influenţa asupra statului kazah din partea omului de afaceri Anatol Stati. Ca urmare a scrisorii dlui Vladimir Voronin, autorităţile kazahe la indicaţia dlui Nazarbaiev au iniţiat un şir de controale, au intentat dosare penale, lucru ce s-a soldat cu confiscarea activelor, bunurilor imobile şi materiale ale companiilor moldoveneşti care activează pe teritoriul kazahstanului, iar conducătorii au fost supuşi privaţiunii de libertate.”

În urma acestor acţiuni, susţine purtătorul de cuvânt al companiei Ascom Grup, omului de afaceri Anatol Stati i-a fost cauzat un prejudiciu de 1 miliard şi jumătate de dolari. Un alt motiv ar fi şi ceea ce el a numit sistarea de către Vladimir Voronin a executării Protocolului de intenţii prin care firma lui Anatol Stati urma să livreze gaze Moldovei la preţul de 76 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Astfel, e de părere Vitalie Diaconu, şi cetăţenilor Republicii Moldova le-a fost adus un prejudiciu de peste un miliard şi jumătate de dolari. Ascom Grup s-a plâns în aprilie Procuraturii Generale care a pornit o cauză penală „pe faptul săvârşirii de către foştii factori de conducere ai Republicii Moldova a acţiunilor ce depăşesc atribuţiile legale”. Dosarul este examinat la moment de Procuratura Anticorupţie.

Juristul PCRM, Sergiu Sârbu a declarat că deocamdată se abţine să comenteze învinuirile aduse lui Vladimir Voronin. Sergiu Sârbu: „În primul rând nu avem nicio informaţie oficială la adresa noastră, nici din partea Procuraturii, nici din partea instanţei de judecată, nu avem nimic oficial, dar declaraţiile de presă nu le comentăm” .

Expertul Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Iniţiative sociale „Viitorul”, e de părere că succesul în afaceri pe care îl are businessmanul Anatol Stati ar fi creat o atitudine ostilă printre cei care ar fi considerat că marile averi se fac doar dacă sunt autorizate de fostul şef al statului: „Vladimir Voronin a iniţiat o amplă campanie de denigrare a businessmanului Stati Anatol care a ajuns pe masa preşedintelui Nazarbaiev şi care a fost utilizată mai târziu de către apropiaţii acestei familii, Nazarbaiev, în a achiziţionarea pe bani foarte mici a afacerilor familiei Stati. Din câte înţeleg eu o afacere excelentă a fost vândută pe bucată tocmai pentru că au fost create piedici artificiale.”

Igor Munteanu spune că reprezentanţii Ascom nu au făcut publice până acum pretenţiile faţă de fostul şef al statului pentru că au încercat să medieze situaţia, inclusiv prin implicarea avocaţilor internaţionali. Încercări care însă nu s-au soldat cu succes.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG