Linkuri accesibilitate

Documentația navei Amalthea indică portul El Arish ca destinație a cursei cu ajutoare pentru Gaza


Victor Guzun (Ministerul Transporturilor): Chișinăul a recomandat cu țărie proprietarului grec al vasului să se consulte cu autoritățile israeliene.

Ministerul moldovean al Transporturilor spune că s-a aflat în contact în ultimele zile cu proprietarul grec al navei Amalthea, recomandîndu-i cu tărie să urmeze cursul stabilit iniţial spre portul El Arish din Egipt şi să coordoneze strâns cu autorităţile israeliene orice ajutoare pentru Gaza.

Într-un interviu cu serviciul de ştiri al Europei Libere, Victor Guzun, şeful departamentului de cooperare internaţională al ministerului transporturilor, a spus că toată documentaţia primită de autorităţile moldovene indica portul egiptean ca destinaţie finală a navei.

Victor Guzun spune că într-o scrisoare oficială trimisă proprietarului grec al navei, ministerul moldovean al Transporturilor a explicat că Moldova este o ţară neutră, care promovează o politică de neamestec în afacerile interne al Israelului.

Oficialul moldovean a subliniat că Amalthea nu se află în proprietatea Moldovei, ci doar este înregistrată în Moldova, navigînd sub pavilion moldovean. Autorităţile Moldovei au numai datoria să se asigure că nava nu încalcă legislaţia internaţională şi respectă înţelegerile guvernamentale bilaterale.

Autorităţile moldovene, subliniază Guzun, au recomandat cu tărie proprietarului grec al vasului să consulte autorităţile israeliene, iar transportul ajutoarelor în Gaza să aibă loc numai cu permisiunea deplină a Israelului.

Este Moldova mândră că o navă cu pavilion moldovenesc transportă ajutoare pentru Gaza, aşa cum sugera căpitanul vasului? Victor Guzun spune că discuţia nu se poate purta în aceşti termeni. Ceea ce are importanţă pentru autorităţile moldovene este ca un vas cu drapel moldovenesc să activeze în respectul deplin al legislaţiei internaţionale.

Ce final aşteaptă Moldova? Oficialul ministerului transporturilor speră într-un final fericit. Un asemenea final, spune el, ar fi acela ca vasului sub pavilion moldovenesc să nu i se întâmple nimic ieşit din comun, să ajungă la destinaţie în siguranţă, fără să încalce legislaţia internaţională şi fără să dăuneze cooperării Moldovei şi bunelor ei parteneriate cu oricare altă ţară.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG