Linkuri accesibilitate

Spania unită în jurul naționalei de fotbal campioană mondială


Victoria echipei Spaniei la Cupa Mondială sărbătorită unanim la Madrid și în regiunea separatistă bască.


În Spania, a avut loc aseară cea mai imensă fiesta cunoscută vreodată, când echipa de fotbal s-a întors acasă după victoria la Cupa Mondială la fotbal din Africa de Sud. Victoria i-a făcut pe mulţi spanioli să uite de îndelungata criză economică şi neînţelegerile politice.

Sute de mii de oameni au împânzit aseară străzile istorice ale Madridului în timp ce un autobus deschis purta echipa naţională prin capitala colorată de hainele roş-galbene ale suporterilor, culorile naţionale spaniole. O asemenea izbucnire de bucurie era aşteptată la Madrid, unde unitatea naţională se manifestă cel mai intens. Dar, după cum relatează agenţia AP, victoria naţionalei de fotbal a fost aclamată în mod neaşteptat în locuri cum este Catalonia, regiune care caută de multă vreme o mai mare autonomie sau regiunea separatistă bască, unde tot ce ţine de Spania şi spanioli este de cele mai multe ori respins.

La Madrid, marea petrecere stradală cu avioane trasînd pe cer culorile naţionale spaniole a avut loc după vizita jucătorilor la palatul regal, folosit în mod normal doar pentru a găzdui evenimente oficiale seci. Fotbaliştii au discutat şi ciocnit un pahar cu regele Juan Carlos, care i-a îmbrăţişat pe mulţi şi le-a spus că sunt un exemplu de sportivitate, nobilitate, spirit de joc şi de echipă.

„Le datorăm enorm, a spus agenţiei Reuters un suporter, Antonio. Sunt campioni în toate înţelesurile: ca fotbalişti, dar mai cu seamă ca oameni. Sunt o echipă extraordinară”.

La sediul guvernului, fotbaliştii au fost salutaţi de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, miniştri şi numeroşi copii invitaţi la eveniment. „Ei au câştigat cupa, dar ea aparţine spaniolilor”, a spus Zapatero în faţa mulţimii.

Un suporter, Roberto Lopez, în vârstă de 48 de ani, a spus agenţiei AP că manifestările prilejuite de victoria naţionalei este un mod de a arăta că Spania este unită. „Astăzi, Galicia şi Catalonia sunt împreună, nu în echipe diferite”, a spus Lopez, vânzător de maşini la Madrid.

La Barcelona, capitala Cataloniei, victoria echipei naţionale a fost sărbătorită de zeci de mii de oameni, care fluturau steagul spaniol alături de cel regional. Pentru taximetristul de 31 de ani, Saray Lozano a fost o manifestare neobişnuită la Barcelona, dar tolerată de data aceasta. „Dacă nu era fotbalul, spune el, ar fi zburat fără îndoială pietre spre cei cu steagul spaniol”.

Manifestări asemănătoare au avut loc la Bilbao, capitala regiunii separatiste basce, unde câteva mii de oameni au ieşit cu steagul spaniol pe străzi – un eveniment rar din cauza campaniei violente purtate de gruparea separatistă ETA începînd din 1968, pentru a obţine independenţa faţă de Spania.

Pentru Juan Mateos, un funcţionar de 35 de ani de la Madrid, victoria naţionalei a fost ca un anestezic care i-a făcut pe spanioli să uite de dificultăţile economice.

Puţini se aşteaptă că Spania va reuşi să-ţi depăşească problemele economice şi politice datorită victoriei fotbalistice de duminică. Dar măcar o pentru o zi, ele au trecut pe planul doi, datorită fotbaliştilor echipei naţionale.

„Ei sunt cei mai buni din lume”, a spus o suporteră agenţiei Reuters, în faţa hotelului în care s-au aflat fotbaliştii înainte de a se întâlni cu regele Spaniei. Sper ca şi strănepoţii mei să poată avea parte de o asemenea zi. Eu nu cred că noi vom mai ajunge până atunci”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG