Linkuri accesibilitate

Referendumul ca prilej de consolidare politică


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan face o paralelă între plebiscitul constituțional și referendumul avortat dorit de Partidul Umanist care în ciuda interdicției impuse de justiție continuă colectarea de semnături.



Igor Boţan
: „La orice referendum există opţiunea pro şi contra şi partidele politice trebuie să decidă pe care parte a baricadei se află.”

Europa Liberă: Toate partidele? Sau numai cele parlamentare?

Igor Boţan: „Toate partidele. 30 de partide, care sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei pot participa de o parte sau alta. Regulile sunt, practic, aceleeaşi ca şi pentru alegeri. Doar că se consideră că ar exista, de fapt, doi concurenți. Adică putem spune că este vorba de blocuri nedeclarate pro şi contra, care vor avea timp de antenă distribuiţi pe criterii de egalitate, astfel încât să fie dezbătută oportunitatea acestui referendum pro şi contra. Apele se pare că se limpezesc. Partidul Comuniştilor va participa prin neparticipare, adică prin boicot. Deja există apelul Partidul Comuniştilor către cetăţeni pentru a discredita acest referendum prin neparticipare, invocând ulterior că este nelegitimă, sau nu are legitimitate o decizie adoptată la referendum cu o participare foarte joasă.”

Europa Liberă: Mai există un referendum, care, se pare, se va produce în condiţii ilegale. Justiţia i-a interzis Partidului Umanist să continue colectarea de semnături, iar liderul partidului a spus că oricum va aduna. Ce-i asta? Un act de nesupunere civică?

Igor Boţan: „Este o campanie politică. Nimeni nu poate împiedica Partidul Umanist să desfăşoare campanii politice, este dreptul lor. Ei vor să desfăşoare această campanie, pe fundalul refuzului, care a venit din partea justiţiei moldoveneşti de a legifera acest grup de iniţiativă. Deci este o pură campanie politică. Aceste semnături colectate nu vor fi autentificate de către administraţia publică locală şi nu vor fi examinate de către Comisia Electorală Centrală, pentru ca în baza lor să fie declarat referendum. Deci, este o acţiune pur politică de consolidare a partidului. Acelaşi lucru îl face şi Partidul Comuniştilor şi, cel mai interesant, trebuie să înţelegem, că partidele politice, care se vor implica în referendumul constituţional, de fapt, nu vor face altceva decât reclamă politică, advertising politic şi ne putem da seama care sunt aceste partide. Partidele care au avut în programul electoral promisiunea de a modifica Codul electoral.”

Europa Liberă: Mă întorc la Partidul Umanist, listele pe care le vor aduna, eventual 200-300 de mii, vor avea putere juridică? Pentru că Valeriu Pasat a spus, că oricum le va depune în Parlament.


Igor Boţan: „Nu, nu va avea putere juridică. Noi ştim că au mai fost astfel de campanii. Partidul Comuniştilor, în 1998, a adunat 500 de mii de semnături.”

Europa Liberă: Validate de CEC?

Igor Boţan: „Nu. Deci ei au făcut acest lucru pe cont propriu, pentru a-şi întări reţeaua în teritorii. Acelaşi lucru l-a făcut Partidul Liberal-Democrat atunci, când a iniţiat referendumul pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, în 2008. Deci, ei şi-au făcut o reţea, lucru, care până la urmă s-a văzut în rezultatul alegerilor. Şi este foarte interesant, că cei care au votat pentru PLDM, ca număr, coincide cu numărul de semnături pe care l-au adunat pentru iniţierea referendumului.”

Europa Liberă: Dar nici semnăturile validate nu obligă Parlamentul să dea curs acestei voinţe?


Igor Boţan: „Nu, cred că, dimpotrivă. Cu certitudine ar fi fost blocat de către Parlament, fiindcă într-adevăr studierea obligatorie a religiei în şcoală ar contraveni normelor constituţionale.”
XS
SM
MD
LG