Linkuri accesibilitate

Timpuri grele pentru vinificatori


Vinificatorii între pesimism și realism: „fără un suport financiar de lungă durată, ca să schimbăm complet sistemul şi tehnologic şi de management a companiilor, e imposibil să pătrunzi stabil pe o piaţă europeană.”


Cel puţin 90 de tiruri cu vinuri în sticle şi alte patru vagoane cu vin în vrac, trimise din Moldova, au fost blocate la vama Solnţevo, de lângă Moscova. Anunţul a fost făcut de şeful Rospotrebnadzor-ului, Ghenadi Onişcenko. El a declarat pentru postul de radio Echo Moskvî, că vinul oprit în vamă poate fi utilizat doar pentru „a vopsi gardurile”. Reţinerea vinurilor moldoveneşti în vamă, dar şi declaraţia şefului Serviciului sanitar al Rusiei, Ghenadi Onişcenko, faţă de această situaţie reprezintă un semnal şi pentru clasa politică din Moldova. Să fie oare vinul de vină?

*

Rospotrebnadzor va returna în Moldova peste o sută de mii de sticle de vin rebutat, iar după studierea definitivă a încă alte 70 de mii de sticle şi 15 mii de materiale vinicole, va elibera un document respectiv, care va confirma, că vinul nu corespunde cerinţelor legislaţiei ruse. Declaraţia a fost făcută la începutul acestei săptămâni la radio Echo Moskvî de către Ghenadi Onişcenko, medicul sanitar principal al Rusiei. El a menţionat, că în 18 loturi de la câteva companii vinicole moldoveneşti au fost găsite ingrediente periculoase pentru sănătate. Onişcenko a respins opinia vinificatorilor şi conducerii Republicii Moldova, că interdicţia, la fel ca şi în 2006-2007, are un substrat politic.

Europa Liberă a căutat să afle opinia cetăţenilor simpli, cei întâlniţi ocazional în stradă: admit că ar exista o legătură între blocarea vinurilor moldoveneşti în vamă şi Decretul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu?

- „Toată buba-i de la declaraţia domnului Ghimpu. Vinurile noastre nu-s rele. Până acum au mers bine. Cum a fost declaraţia, a doua zi au fost stopate maşinile, la vamă, la Rusia, la terminale. Asta numai pentru asta.”

- „28 iunie, Decretul ăsta, mă rog. Toată viaţa am trăit noi cu ruşii, şi multe s-au făcut cu mîinele lor. Până acum am fost fraţi, da acum de ce aşa atârnare? Ocupanţi şi asta. Credeam, că ne-am ţinut cu SNG, dar n-are să fie nimic bun, dacă o să ne întoarcem cu spinarea.”

- „Probleme o să fie, pentru că noi suntem de la fraţii mai mari dependenţi tot timpul. Cum ceva, ei gata, ne taie... Observaţi?”

- „Ruşii pot să spună şi aşa, şi aşa. Cum le place lor. Dar n-aş zice că poate să fie de calitate. Nu le place politica de la noi, probabil. Cu toate că comerţul e comerţ, politica e alta.”

- „Vinurile moldoveneşti stau în vama rusească din cauza calităţii. Nici o întreprindere vinicolă n-are un laborator bun, sofisticat, modern, pentru a controla calitatea. Este un singur laborator în Moldova, la care aduce o sticlă pentru probă, dar restul? Asta-i pricina. Trebuie să facem aşa vinuri, ca vinurile astea să se poată de băut normal, nimeni să nu spună nimic despre ele.”
La Chateau Vitalny, Orhei


- „Conecino, ăto toje..do ătovo ruschie pili, tac, a seiceas perestali piti. Pravilino, ruschie vsio vîpiut. Dai im po bolişe i pusti gorit, i vsio. I tem ne menee, ăto politica i s odnoi storonî ăto pravilino. Necevo traviti svoi narod, ia toje tac dumaiu.”

- „Ruşii ce-au făcut? Au făcut o analiză foarte profundă la vin şi, de acuma dinainte au toate neajunsurile vinului noastru. Bine, nu mori de vinul ăsta, n-a murit nimeni de vinul ista, chiar dacă-l beai. Părerea mea: au făcut o analiză profundă la tot ce este şi acuma, la moment, scot câte ceva – uite, metalul ista e puţin mai mult. Fiindcă nu poate să fie în vin natural, să nu fie ceva metale. Din pământ tot timpul se ia câte ceva. Numai atunci, când fiecare uzină, sau producător de vin o să aibă un laborator performant, aşa cum au toţi. Atunci nimeni n-o să se poată atinge de chestiile astea.”

- „Cu siguranţă, a fost un răspuns direct şi clar la Decretul preşedintelui Republicii Moldova, preşedintelui interimar. Deşi nu înţeleg poziţia Rusiei, în sensul că Federaţia Rusă nu este Uniunea Sovietică, care a fost ca atare învinuită de crimele, care au fost făcute. A fost învinovăţit un stat, care nu mai există, dar se supără Lujkov, împreună cu Onişcenko.”

- „Cred, că ceva au neplăceri moldovenii cu ruşii. Nu le-a plăcut ruşilor cum se poartă domnul, care stă la putere astăzi. Ghimpu cum se poartă.”

- „Cu siguranţă este un răspuns politic al Rusiei pentru Moldova. Poziţia de ocupare continuă şi încearcă a pune careva piedici de a dezvolta economia. De exemplu aceleaşi vinuri de a le exporta. Ne dă dovadă chiar cuvintele lui Onişcenko cu vopsirea gardurilor.”

- „Slîşal je Onişcenko i gazetî citaem. Pravilino, cacestvo nado poderjivati. Ia za moldovaschie vinî, no esli narod govorit, cito ne poderjivaiut, prodaiut neizvestno cito.”

-------------------------------

Timpuri grele pentru vinificatori. Fost deputat în prima legislatură a Parlamentului, Eugen Pâslaru, de 15 ani este director al fabricii de vin „Sălcuţa” din raionul Căuşeni. Deşi vinurile de la Sălcuţa au cucerit pieţele din Occident, o bună parte din ele totuşi sunt exportate pe piaţa din Federaţia Rusă.

Sălcuța
Eugen Pâslaru
: „Din 140 de firme, care livrau vinuri în Rusia în 2006, practic astăzi au dreptul să livreze vinuri în Rusia 45. Din aceste 45 de întreprinderi, lucrează pe piaţa Rusiei numai 18, iar numai 10 întreprinderi, dintre acestea 18, exportă 80 de procente din tot vinul. Practic, au rămas 12-15 firme care au putut suporta cerinţele la care am fost impuşi de către Rusia.”

Europa Liberă: Ceea ce trimiteţi Dumneavoastră, e producţie de calitate?


Eugen Pâslaru
: „Noi acelaşi vin, din aceleaşi linii de imbuteliere exportăm şi în Polonia, şi în Cehia, şi în Germania, şi în Rusia. Pentru noi nu diferă în ce ţară şi care vin.”

Europa Liberă: Deci, aceeaşi partidă.

Eugen Pâslaru
: „Aceeaşi partidă. Noi, practic, ultimii trei ani producem vinurile din viile înfiinţate de noi. Că noi ne-am bucurat când Alianţa pentru Integrare Europeană a scris negru pe alb, că Rusia pentru noi e o ţară strategică din punct de vedere economic. S-au început livrările mai mari în Rusia. Eram convinşi că suntem acoperiţi politic. Astăzi aşa s-a întâmplat, că suntem victima relaţiilor politice dintre Moldova şi Rusia.”
Eugen Pâslaru


Europa Liberă: Întreprinderile, care aveţi producţie de vin în terminalul de la Solnţevo, pot deveni falite?


Eugen Pâslaru
: „Dacă astăzi se stopează complet relaţia cu Rusia, practic în faliment suntem gata toţi. Fără un ajutor financiar din partea Guvernului, din partea unor instituţii internaţionale, e imposibil să supravieţuim. Am ştiu, că trebuie un product calitativ, şi din fondurile circulante am înfiinţat viile, fără credite de lungă durată. Şi astăzi noi lucrăm numai pentru băncile noastre, să rambursăm creditele. Dacă nu s-a rezolva cu Rusia, 99 de procente toată ramura e bancrot.”

Europa Liberă: Aţi avut această întrevedere cu premierul Vlad Filat. Aţi identificat anumite soluţii? Sunteţi mai optimişti? Sunteţi mai pesimişti? Încotro va înclina balanţa? Spre bine? Spre rău?


Eugen Pâslaru: „Noi, vinificatorii, trebuie să mulţumim primului ministru de întâlnire. Trebuie toţi împreună - şi ministerele, şi băncile, şi instituţiile de stat să rezolvăm această problemă. Adică nu ne-a lăsat pe noi în faţa greutăţilor.”

Europa Liberă: Credeţi, că politic ar putea să se găsească un deznodământ?

Eugen Pâslaru: „Nu poţi să ai relaţii economice cu o ţară, când o anunţi peste noapte că e o ţară ocupantă. La declaraţiile astea trebuie să fim puţin mai pragmatici. Trebuie să rezolvăm problemele economice. Anii declaraţiilor eu cred că au trecut de acuma.”

Europa Liberă: Bine, dar de moment ce Moldova a ales această cale de integrare europeană, poate trebuie mai insistent penetrată piaţa din Vest, piaţa occidentală? E greu să pătrunzi?

Eugen Pâslaru: „Toţi spun piaţa europeană. Să avem mai multe pieţe, dar ca să intri pe o piaţă trebuie ani mulţi şi finanţe mari. Noi n-avem nici finanţe, nici timp ca să intrăm pe piaţă. Şi ţările europene au luptat ani, ei n-au stat pe loc, ei au analizat cum să intre pe piaţa Rusiei. Noi până în anii 2006 ţineam 60 de procente din importul de vinuri. Aşa că, da, noi trebuie să mergem pe alte pieţe, dar fără de un suport financiar de lungă durată, ca să schimbăm complet sistemul şi tehnologic şi de management a companiilor, e imposibil să pătrunzi stabil pe o piaţă europeană.”

Europa Liberă: Din moment ce s-a anunţat, că vinurile moldoveneşti ar fi bune doar la vopsitul gardurilor, se ştirbeşte din imaginea vinificaţiei moldoveneşti. Pentru că aceste declaraţii se mediatizează în presă, atât la noi, cât şi în presa rusă. Şi consumatorul de vin moldovenesc s-ar putea să aibă o altă imagine, despre ceea ce consuma până acum.


Eugen Pâslaru
: „Ştiţi, noi de acuma suntem deprinşi cu aşa apreciere din partea unora.”

Europa Liberă: A Rospotrebnadzor-ului?


Eugen Pâslaru: „Da, dar ştiţi, cumpărătorul rus e cel mai deştept. Şi chiar în această criză, am multe telefoane care ne mulţumesc de vinuri şi aşteaptă cât mai degrabă să se rezolve problema. Declaraţiile vin, declaraţiile se duc.”
Eugen Pâslaru


Europa Liberă: Dar acum sunteţi cu moralul la pământ?

Eugen Pâslaru
: „Noi suntem distruşi din 2006, moraliceşte. Dar de data aceasta, e clar, că e o lovitură mare.”

---------------------------------------

Nici o companie vinicolă din Moldova nu este într-o situaţie atât de bună, încât să-şi permită să exporte vinuri de proastă calitate. E de părere Nelly Sonic, vice-directorul întreprinderii de vinificaţie „Lion-Gri”, care are peste 120 de mii de sticle blocate în vama Solnţevo de lângă Moscova. E pentru a doua oară, când întreprinderea condusă de Nelly Sonic este afectată de interdicţiile, impuse de către Federaţia Rusă.

Nelly Sonic
Nelly Sonic
: „După embargou a fost foarte greu, fiindcă trebuiau multe puteri, multă sănătate şi multe investiţii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi înţeles de ce a fost instituit atunci embargoul? Şi acum?

Nelly Sonic: „Nu. Adică eu ştiu foarte bine, că asta nu e de la calitate. Calitatea vinului în Moldova n-a fost niciodată rău şi nici n-o să fie. Pot să controleze mii de laboratoare. Îmi pare rău, că multă lume nu înţelege că nu e în calitatea vinului. Fiindcă atâta suflet s-a pus, mai ales după embargou şi atâta de mult s-a investit în tehnologii noi, în laboratoare, în tehnologia vinului, în tehnologia creşterii strugurilor şi atâta muncă este. Găsim noi alte pieţe. Mie imi place, când alţii spun că găsiţi alte pieţe de desfacere.

Rusia a întrebuinţat 280 de ani şi întrebuinţează vinul nostru. Şi toată lumea din Rusia îl ştie, dar pe alte pieţe trebuiesc foarte mari investiţii. Noi singuri, vinificatorii, împreună am făcut o ghildă de vinificaţie, cu propriile puteri ieşim cum putem şi dovedim, dar pentru asta trebuiesc ani, trebuieşte imaginea în primul rând a Republicii Moldova, şi imaginea vinului. Şi trebuiesc, desigur, investiţii. În orişicare ţară vinificaţia este susţinută de stat. Eu înţeleg, că este foarte greu. Eu nu pot pe nimeni învinui în situaţia asta, care s-a creat la noi, criza asta economică, criza în vinificaţie.

Dar trebuie să mergem înainte, să îndurăm, să ne ajute Dumnezeu, să ne deie numai puteri şi sănătate să putem ieşi. Pentru că voinţă şi dorinţă este, dar cu regret nu se ştie. Avem pierderi foarte mari şi de la ploi. Şi sufleteşte suntem puţin jigniţi, asta e cel mai straşnic, dar noi sperăm.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aveţi nişte parteneri, acolo pe piaţa Federaţiei Ruse. Înţelegerile cu ei cum au loc?

Nelly Sonic
: „Ei înţeleg foarte bine, dar nu de ei depinde. Depinde de cumpărător, până la sfârşit. Şi dacă odată, a doua, a treia oară se închide, cumpărătorul îşi face imaginea din ceea ce aude la televizor, la radio. Şi-şi face, într-adevăr, o închipuire că, întra-adevăr, vinul e de o calitate proastă. Asta e mai straşnic.”

Europa Liberă: Aţi suportat pierderi?

Nelly Sonic: „Da. După embargou, desigur, pierderi foarte mari. Toţi vinificatorii. A fost o sumă enormă, care nu s-a întors în ţară. Şi atunci a fost greu. Şi după asta n-am încărcat la Rusia, vă daţi seama. Al treilea, adică al patrulea an am început să încărcăm, încet-încet. Şi când ne-am pornit aşa binişor, cartea noastră de vizită a Moldovei, care este vinificaţia, cu regret, s-a murdărit.”

Europa Liberă: În terminalul de la Solnţevo este şi producţie de la Dumneavoastră?

Nelly Sonic: „Este.”

Europa Liberă: Multă?

Nelly Sonic: „Noi încă nu avem cifrele, multă sau nu. Fiindcă nu se dă cifra, care este. Noi suntem cu cohii închişi. Nu ştim ce este, cât este?”
Lion Gri


Europa Liberă: Şi acum ce veţi face? Veţi mai trimite producţie în Federaţia Rusă? Sau nu?


Nelly Sonic: „Da. O să trimitem. Noi suntem pur convinşi că producţia noastră e bună. Şi o să trimitem.”

Europa Liberă: Ce trebuie să întreprindă Guvernul în asemenea condiţii?


Nelly Sonic: „Să se ducă la întâlniri. Să se întâlnească şi să pună puncte pe multe chestii. Să trăim în pace, aşa cum am trăit.”

Europa Liberă: Sunteţi un pic demoralizată, aşa e?

Nelly Sonic: „D-apoi cum să nu fiu demoralizată? Dacă sunt multe gospodării, care conlucrează cu mine. Care credeau în noi şi acuma ei devin disperaţi, eu mă uit disperată. Vine o nouă rodă, care trebuieşte iarăşi stropită, vedeţi ploi după ploi. Oamenii trebuie să fie ieşiţi la lucru, oamenii trebuie salariaţi. Adică banii iarăşi se stopează. Asta e situaţia.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, sunteţi totuşi sigură că trebuie şi în continuare de penetrat piaţa din Rusia?

Nelly Sonic
: „Da. Desigur căutăm şi alte pieţe, dar v-am spus şi vă mai spunem, da noi spunem frumos, că noi trimitem în atâtea ţări. Dar cât trimitem? Care e cantitatea? Încet câte încet, suntem adica optimişti, că o să cucerim şi alte pieţe. Fiindcă într-adevăr vindem, dar nu vindem aşa de multe cantitativ.”

Europa Liberă: Doamana Sonic, pe de altă parte, în magazinele din Republica Moldova poţi găsi băutură foarte multă fabricată în Federaţia Rusă. Ar trebui şi Chişinăul să răspundă cu aceeaşi monetă?

Vice-directoarea Nelly Sonic
Nelly Sonic
: „Nu, nu. Noi suntem prea mici, suntem în aşa o situaţie de criză acuma, care nu trebuie să ne uităm şi să facem greşelile, să le repetăm ale altora. Fiindcă noi suntem geografic aşa, care n-avem motorină, naftă, gaz. Şi acum să facem noi greşelile altora, să repetăm şi să facem tot aşa declaraţii, cred că n-ar fi trebuit, nu e cazul. Asta e aceeaşi, că este un elefant şi este un căţel mic.”

Europa Liberă: Deci, iertăm şi mergem mai departe.

Nelly Sonic: „Cum să spunem – iertăm. Trebuie să fim diplomaţi. Noi am spus prima dată, noi am jignit. Trebuie să fim diplomaţi. Să ne gândim la oamenii, care acum trăiesc, care mai sunt în Moldova. Care mai speră în ceva, acuma care sunt. Noi tot suntem moldoveni, şi tot avem mândrie de moldoveni, şi tot avem o istorie, însă flămânzi, dar mândri? Cu adevărul nu te duci departe acum. Nu e un moment potrivit. Dacă ieşim din criză, dacă suntem susţinuţi, dacă ne iau şi, mă rog, ne împodobesc cu toate cele, nu cu promisiuni, atunci da, facem mândria şi mergem înainte.”

Europa Liberă: Cumva aţi exporta şi în Ucraina, în Belarus?

Nelly Sonic: „Da.”

Europa Liberă: Şi de ce acolo nu au pretenţii la calitate?

Nelly Sonic: „Dar ce, numai acolo exportăm? Şi în toată Europa exportăm. Şi în America exportăm. Şi în Japonia. Şi în China. Şi în Canada. Şi în America. Peste tot exportăm.”

Europa Liberă: Aceeaşi producţie?


Nelly Sonic: „Aceeaşi producţie, acelaş vin.”

-------------------------------------------------

Săptămâna viitoare guvernanţii moldoveni vor avea parte de negocieri serioase cu Serviciul sanitar rusesc, pentru eliminarea impedimentelor sanitare la exportul vinului moldovenesc pe piaţa rusească. Dar lipsa unui document oficial din partea autorităţilor ruse, care să demonstreze proasta calitate a vinurilor, le face pe vinificatori să creadă, că problema rezidă, de fapt, în altceva. Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare:

Valeriu Cosarciuc
Valeriu Cosarciuc
: „Nu avem nici un comunicat oficial din partea organelor abilitate ale Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte relaţiile noastre comerciale.”

Europa Liberă: Dar sunt declaraţiile făcute de şeful Rospotrebnadzor-ului, domnul Onişcenko, care a spus că vinurile moldoveneşti nu-s de bună calitate.


Valeriu Cosarciuc: „Noi am citit, noi am citit numai nişte interviuri ale domnului Onişcenko, şi atunci putem să punem la îndoială veridicitatea lor, fiind publicate în diferite surse de informare în masă ale Federaţiei Ruse.”
Genadi Oniscenko


Europa Liberă: Dar ce spun agenţii economici?

Valeriu Cosarciuc: „Agenţii economici spun, că sunt în terminalul Solneţevo, în terminalul vamal sunt în jur de 46 de autocamioane, care sunt în procedură de certificare. Şi dacă până nu demult certificarea se făcea în 48 de ore, acum decurge mult mai mult timp.”

Europa Liberă: De ce acum mai mult timp? Ceea ce e în Solnţevo e de calitate? Mă refer la producţia de vinuri.


Valeriu Cosarciuc
: „Da, produsele sunt calitative. Agenţii economici din Republica Moldova exportă 48 de procente din tot exportul este în Federaţia Rusă şi restul, 52 de procente, în diferite ţări, inclusiv şi în Uniunea Europeană, inclusiv în Ucraina, inclusiv în Belarus. Noi n-am avut şi n-avem probleme cu aceste ţări.”

Europa Liberă: De ce au apărut cu Federaţia Rusă probleme?


Valeriu Cosarciuc
: „Cu Federaţia Rusă problemele continuă de mai mulţi ani. Până la urmă cred, că vom ajunge la nişte relaţii comerciale civilizate.”

Europa Liberă: Agenţilor economici ce le spuneţi? Să-şi diversifice piaţa de desfacere?


Valeriu Cosarciuc
: „Noi am avut ieri şedinţa Comitetului anticriză, am avut o întâlnirte cu viticultorii, am discutat foarte, foarte aprins şi este foarte clar, că trebuie să diversificăm piaţa pentru produsele noastre vinicole. Şi chiar ar trebui să avem o înţelegere că pe o piaţă să nu avem mai mult de 20-25 procente. Să nu supunem riscurilor afacerile agenţilor economici şi cu atât mai mult este şi soarta oamenilor. În complexul vitivinicol lucrează în jur de 120 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv 11 mii în vinificaţie. Vă închipuiţi, că este o armată mare, familii. Şi noi tot timpul trebuie să ne gândim, că acele relaţii comerciale, care le au agenţii economici, trebuie să fie protejate şi să fie diminuate riscurile pentru ca aceste afaceri să deruleze. Situaţia nu este bună. De aceea şi astăzi am avut o şedinţă şi la domnul prim ministru pe tema respectivă. Acuma urmează să administrăm această eventuală criză foarte şi foarte atent şi calm.”

Europa Liberă: Bate la uşă sezonul de recoltare a producţiei, ce facem cu strugurii?


Valeriu Cosarciuc
: „Am discutat cu colegii noştri din România, căutăm parteneri, care să poată să cumpere strugurii de soiuri tehnice din Republica Moldova. Acelaşi lucru acum îl discutăm şi cu partenerii din Ucraina şi vom căuta posibilităţi de alternativă pentru ca strugurii, care vor fi recoltaţi în anul 2010, să-şi găsească cumpărătorul cu bani.”

Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii va pleca luni în fruntea unei delegaţii de la Chişinău la Moscova, pentru a identifica soluţii, împreună cu partenerii ruşi. Partea rusă şi-a exprimat deja disponibilitatea de a începe un dialog cu experţii moldoveni în domeniul vinificaţiei şi, în acelaşi timp, să rezolve problema livrărilor, a declarat ieri la o Masă rotundă, organizată de fondul rus umanitar „Priznanie”, ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Valeri Kuzmin.

Ambasadorul rus Valeri Kuzmin
Valeri Kuzmin: „Avem deja o înţelegere prealabilă. Cred că în cel mai apropiat timp vom avea o înţelegere definitivă de a primi la Moscova o delegaţie de experţi moldoveni, specialişti în domeniul calităţii producţiei vinicole şi a depistării unor substanţe neaceptabile, conform standardelor ruseşti. Şi trebuie să vă spun, că standardele noastre se conformează celor europene. Nu sunt mai draconice, standarde normale. În diferite partide mai pot fi depistate unele neconformităţi. O atare înţelegere avem.

Partea rusă şi-a exprimat disponibilitatea să-i primească pe experţii moldoveni şi eu sper, că săptămâna viitoare chiar această întâlnire va avea loc şi problema va fi soluţionată într-o manieră constructivă.”

Abordând problemele politice, ambasadorul rus Kuzmin a spus că ultimele evenimente din Moldova, legate de Decretul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, privind declararea zilei ocupaţiei sovietice, provoacă o mulţime de întrebări despre modul cum va fi soarta statalităţii moldoveneşti şi cum această problemă va fi rezolvată de cei, care vor veni la putere după alegerile parlamentare anticipate. El a mai adăugat, că Moscova este interesată în soluţionarea crizei politice din Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG