Linkuri accesibilitate

Bulgaria nu a renunțat la diversificarea surselor energetice


Centrala nucleară în construcție de la Belene
Centrala nucleară în construcție de la Belene

Ambasadorul american la Sofia, James Warlick: „Diversificarea surselor energetice ține de securitatea nu numai a Bulgariei dar și a întregii regiuni”.


Ambasadorul Statelor Unite la Sofia a criticat lipsa de transparenţă a înţelegerilor ruso-bulgare de săptămâna aceasta de a continua cooperarea la două proiecte energetice majore – conducta de gaze South Stream şi centrala atomică Belene. Relatează de la Sofia, Petio Petkov
:

Ambasadorul american la Sofia, James Warlick, a cerut în public să fie informat despre situația în care se află proiectele energetice bulgaro-ruse, discutate în timpul vizitei primului viceprim-ministru rus Victor Zubkov și de modul în care guvernul Boiko Borisov își îndeplinește planul pentru diversificarea surselor de energie.

Inainte de a se întîlni cu ministrul economiei și energeticii, Traicio Traikov, diplomatul american a întrebat în fața reporterilor - „Ce se întîmplă cu diversificarea? Guvernul să spună ce face pentru rezolvarea problemei. Diversificarea surselor energetice ține de securitatea nu numai a Bulgariei dar și a întregii regiuni. Acordurile cu „Gazpromul” trebuie sa devină publice… Sânt sigur, a spus diplomatul american, că cetățenii bulgari se întreabă dece prețul gazelor a crescut peste noapte cu 30 de procente. Și noi ne întrebăm care este conținutul acestor acorduri secrete. Peste unul sau peste cinci ani veți putea afla că prețul gazelor crește cu încă 50 de procente sau chiar mai mult, dar nu veți ști dece întrucăt acordurile sănt secrete.”

Cuvintele lui James Warlick au trezit reacții negative din partea președintelui socialist Gheorghi Părvanov considerat a fi printre cei mai fervenți susținmători ai proiectelor energetice cu Rusia. El a declarat: „i-aș sfătui pe ambasadori să dea mai puține sfaturi care privesc politica internă a țării”.

Vicepremierul rus Viktor Zubkov în cursul vizitei la Sofia
Zubkov a sosit în grabă la Sofia după ce primul ministru Boiko Borisov a declarat în fața ambasadorilor europeni că Bulgaria va îngheța proiectul nuclear „Belene” și va renunță la cel petrolier Burgas-Alexandroupolis.

Borisov a amenințat că va trimite procuraturii ultimele acorduri secrete cu „Gazpromul” pentru a fi trași la răspundere liderii foștilor comuniști care le-au semnat. „Opinia mea în privința diversificării surselor energetice coincide cu cea a ambasadorului Warlick”, a subliniat primul ministru.

La rîndul său, ministrul economiei și energeticii Traikov a declarat că în vederea diversificării surselor de gaze Bulgaria va construi noi gazoducte în direcția României, Greciei, Turciei și Serbiei. Este analizata și posibilitatea importului de gaze lichifiate.
XS
SM
MD
LG