Linkuri accesibilitate

Reluarea curselor feroviare Chișinău - Odesa ar fi benefică pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului


 Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „În privința transportului de mărfuri, reluarea circulației pe segmentul transnistrean ar fi în beneficiul exportatorilor”.


Iurie Gotişan: „Sigur ca aceasta cursa, mai bine spus relansarea cursei Chisinau-Odesa, ar fi cred eu in beneficiul populatiei de pe ambele maluri, insa presupun ca e putin probabila atingerea unui compromis intre cele doua parti in acest sens. Mai ales ca deja avem precedente elocvente in acest sens.”

Europa Liberă: Care anume?

Iurie Gotişan: „Aici am in vedere Programul de asistenta Compact prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului din SUA de pilda, atunci cind Tiraspolul a cerut sa fie tratat ca parte separata de Moldova, fapt pentru care nu a fost inclus in proiectele de finantare ale acestui program”.

Europa Liberă: În cazul căilor ferate, s-a anunţat însă că s-ar fi găsit totuşi o variantă de compromis, numai că de această dată nu ar conveni Chişinăului? De ce?

Iurie Gotişan: „Propunerea de fapt apartine UE, a unor experti europeni si din cite se stie mai mult sau mai putin este agreata de Tiraspol, nu si de Chisinau insa. Aceasta prevede crearea unei companii moldovenesti cu sediul in regiunea transnistreana care sa gestioneze cursa, si asta cred eu nu place Chisinaului. Respectiv ar fi probabil 2 motive principale de care se leaga autoritatile moldovene, motive de altfel foarte firesti si care au mai fost enuntate: in primul rind, aici intervine problema recunoaşterii unei entităţi transnistrene - prin semnarea unor potentiale acorduri, spre exemplu, intre parti, fapt care este fara indoiala inaceptabil pentru Chisinau; şi, in al doilea rind, problema securităţii traficului pe porţiunea transnistreană, atit a celui de pasageri, cit si in eventualitatea relansarii celui de marfuri”.

Europa Liberă: Ar exista şi alte motive, decât cele politice, pentru care nu s-ar dori reluarea circulaţiei trenului?

Iurie Gotişan: „Aparent, deschiderea cursei feroviare de pasageri pe cursa Chişinău-Odesa nu ar fi atit de necesara, intrucit este acoperita in mare parte de transportul auto, ma refer la acele curse regulate de microbuze chiar care se fac atit de la Chisinau, cit si de la Bender sau Tiraspol spre Odesa. Ba mai mult, exista zvonuri precum ca cei implicati in afacerile de transport auto cu pasageri chiar s-ar opune acestei masuri deoarece aceasta le-ar afecta businessul. Sigur ca populatia ar opta mai mult pentru calatoria cu trenul, cunoscindu-se ca acesta este mai ieftina fata de cea auto. Si asta ar fi dublu avantajoasa pentru populatia din Transnistria mai ales, din simplu motiv ca Ucraina a redus traficul auto spre Odesa din Tiraspol, de la 21 la 7 curse zilnice, iar in perioada de vara, aceasta cursa ar fi o salvare pentru locuitorii zonei care merg la odihna pe litoralul ucrainesc”.

Europa Liberă: Nu ar fi si transportul de marfuri pe acest tronson mai avantajos decât cel auto?

Iurie Gotişan: „Bineinteles, si asta le fel pentru ambele parti. Actualmente pe teritoriul regiunii circulă un singur tren de pasageri – cel de pe traseul Moscova-Chişinău-Moscova - şi unele trenuri marfare de tranzit care aparţin Rusiei şi Ucrainei. Exportul mărfurilor pe calea feroviară, atît transnistrene, cît şi moldoveneşti, se realizează numai prin Moldova, ocolind regiunea transnistreană, respectiv aceasta modalitate are consecinte negative asupra oamenilor de afaceri de pe ambele maluri. Spre exemplu, marfurile agentilor economici din Moldova parcurg cam 500 de km în plus pe directia Ungheni-Balti-Ocnita-Moghiliov, după sistarea circulaţiei pe această porţiune – iar asta comporta cheltuieli aferente pe km/ora parcurs care presupun mijloace financiare consistente, cheltuieli care fac ca productia exportata sa fie mai scumpa.

Situatia este si mai proasta pentru agentii economici care-si desfasoara activitatea in Transnistria, deoarece comerţul extern deţine o cotă destul de importantă în formarea PIB-ului regiunii, cam 80%. Astfel, in eventualitatea reluarii transportul de pasageri spre Odesa, atunci asteptarile sint la fel de mari şi la reluarea transportului de mărfuri”.
XS
SM
MD
LG