Linkuri accesibilitate

Transnistria - primul test al noii arhitecturi de securitate europeană?


Igor Botan
Igor Botan

Igor Boţan: „Cu certitudine, ceea ce s-a întâmplat în Germania la întâlnirea Merkel-Medvedev este o chestie absolut excepţională”

Igor Boţan: „Succesul diplomaţiei moldoveneşti este că pentru prima oară problema transnistreană a fost adusă pe agenda marilor puteri. Mă refer la Germania şi Federaţia Rusă. Iniţiativa preşedintelui Dmitri Medvedev de a reconsidera arhitectura de securitate în Europa a făcut aşa, ca testul transnistrean să fie primul, care să pună în evidenţă seriozitatea acestor intenţii ale Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Există certitudinea că asemenea turnură este în favoarea rezolvării conflictului transnistrean?

Igor Boţan: „Cu certitudine, ceea ce s-a întâmplat în Germania la întâlnirea Merkel-Medvedev este o chestie absolut excepţională. 20 de ani, mai precis 18 ani, acest conflict este îngheţat şi nu este îngheţat în favoarea Republicii Moldova. Îngheţarea a însemnat doar posibilitatea pentru dezvoltarea instituţiilor statale, dacă le putem spune aşa, din Transnistria, sub protecţia prezenţei militare a Federaţiei Ruse şi cu ajutorul economic, financiar şi diplomatic al acesteia. Acum, când Rusia a venit cu propria iniţiativă, fiindcă vrea să fie importantă, prima întrebare, care apare faţă de Rusia din partea Uniunii Europene – să încercăm o nouă arhitectură, dar primul test este soluţionarea conflictului transnistrean. A fost nesperat de noi să avem acest noroc, ca problema noastră să fie primul test.”

Europa Liberă: Bine, dar şi ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, spune: „Nikakih problem”, adică: „No problem”. Aţi fi putut avea trupe multinaţionale, sau poliţie de supraveghere, dacă aţi fi semnat memorandumul Kozak în 2003.

Igor Boţan: „Eu cred că această declaraţie a ministrului Lavrov doar pune în evidenţă faptul că Rusia nu s-a aşteptat, că iniţiativa pe care a lansat-o va întâmpina o contrainiţiativă de a face problema transnistreană primul test de seriozitate a intenţiilor Federaţiei Ruse. Ministrul Lavrov nu a avut o altă posibilitate, decât să reamintească despre memorandumul Kozak. Şi noi putem să-i amintim ministrului Lavrov ce presupunea memorandumul Kozak. Şi îi putem aminti de declaraţia, pe care a făcut-o ministrul Apărării de atunci, Serghei Ivanov, care spunea că deja a dat ordin ca 2 000 de soldaţi ruşi să se pregătească pentru a fi dislocaţi în Republica Moldova, în calitate de garant al îndeplinirii memorandumului Kozak. Deci, sunt lucruri absolut diferite şi Germania şi alţi parteneri...Catherine Ashton insistă asupra retragerii prezenţei militare ruse din Transnistria, în transformarea acestei misiuni pacificatoare a Rusiei în una multinaţională, pe când memorandumul Kozak presupunea cu totul altceva – pe lângă trupele de pacificare, dislocarea a încă 2 000 de soldaţi ruşi. Deci, lucrurile sunt absolut diferite şi cred că această ieşire a domnului Lavrov este mai curând exprimarea unui regret că Federaţia Rusă nu a reuşit în 2003 să soluţioneze problema, aşa cum îi convenea ei.”

Europa Liberă: Sau „un truc de prestidigitaţie”, cum s-a exprimat un editorialist. De altfel, ce tactici adoptă acum Tiraspolul? Este oare arestarea lui Cazac, Vardanean şi chiar a lui Eugen Ştirbu o încercare de a „ajuta” Rusia?

Igor Boţan: „Eu cred că în mare măsură este, dar mai important pentru autorităţile transnistrene este pregătirea pentru alegerile legislative şi într-un an şi jumătate – alegerilor prezidenţiale de acolo. Scopul pe care-l urmăresc este ca să înfricoşeze populaţia, s-o facă obedientă. În rest, noi ştim că regimul transnistrean doreşte cel puţin să păstreze status quo-ul. Fiindcă ştie că se află sub protecţia totală a Rusiei: şi militară, şi diplomatică, şi economică, şi financiară. Autorităţile transnistrene au reacţionat foarte nervos la modul în care Europa a încercat să atragă Rusia cu propria sa iniţiativă într-un dialog.”

Europa Liberă: Şi dacă cazul transnistrean nu este soluţionat şi Rusia pică testul? Ce se întâmplă? Se decupează Transnistria, în general, de la Moldova?

Igor Boţan: „Nu, eu nu cred că astfel de lucruri sunt posibile. În general, decuparea Transnistriei, schimb de teritorii sunt soluţii mult prea complicate şi sofisticate. Pentru moment, Rusia a înaintat o iniţiativă, care acum vede, că efectele acesteia nu sunt atât de simple şi Rusia nu poate, pur şi simplu, veni cu iniţiativa, care să fie îmbrăţişată. Ea trebuie să dea dovadă că poate înlătura barierele şi conflictele, pe care tot ea le-a alimentat.”

Europa Liberă: Adică, poate fi un partener pe bune.

Igor Boţan: „Dacă Rusia, şi, probabil, vedem primele elemente că Rusia dă înapoi, înţelege că iniţiativa sa şi primul test pe care îl invocă Occidentul, în special Germania, nu îi este pe plac. Şi deaceea cred că Rusia va folosi drept pretext pentru a păşi înapoi şi unele decizii ale conducerii de vârf a Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG